Foto: privat

De slår fast att skåningarna har fel: "Det heter Hallandsås"

"Gott att kunna bekräfta det mot den skånska imperialismen".

HASSLÖV.

Heter det Hallandsås eller Hallandsåsen? Det och många mer historiska klurigheter avhandlas i den nysläppta boken Hasslöv – folket och historien.

På 270 sidor behandlas Hasslövs historia i den nya boken. Det är den andra av två i serien om orten på den norra sidan av åsen.

Hur väcktes idén att skriva böckerna?

– I början av 2000-talet var det en dam i byn som cyklade omkring och fotograferade samtliga hus och lantbruksbyggnader. Hon ville ha något att göra när hon gått i pension. Bilderna blev liggandes i hembygdsgården. Sen skapade man några träffar och diskuterade vem som bott här och där. Då kom vi på att det vore minst lika trevligt att berätta om människorna i bygden i ett vidare sammanhang och då kom vi fram till att det får bli två böcker.

Den första boken kom 2017 och handlade om gårdarna och husen. Nu i februari släpptes alltså del två som handlar om folket och historien.

– En historia jag alltid värnat om är det korrekta namnet för åsen, är det Hallandsås eller Hallandsåsen? Jag jobbade på Laholms tidning och där skrev vi alltid det korrekta namnet Hallandsås. Men det ligger ju nära Skåne och skåningarna säger ju Söderåsen och så vidare och säger därför Hallandsåsen. Men nu kan vi bekräfta att det ursprungliga korrekta namnet är Hallandsås. Det är gott att kunna bekräfta det mot den skånska imperialismen.

Hur har ni samlat materialet?

– På olika håll. Vi har själv upplevt en del och mycket har varit hämtat ur en tidning som kom en eller två gånger om året som hembygdsföreningarna i Laholm gav ut. Vi har pratat med de som skrev artiklarna en gång i tiden och vi har intervjuat en massa människor som berättat om olika skeenden i bygden.

Har du fått någon aha-upplevelse under arbetet med boken?

– Ja. Lugnarohögen (gravhög från yngre bronsåldern red.anm) är en av de sakerna som Hasslövsborna är mest stolta över och något som är omhuldat. Men det kunde ha funnits två för vi intervjuade en äldre herre som berättade att hans pappa gick och plöjde sin mark när hästarna plötsligt stannade för att något tog emot. Då hade han kört på en urna. Han tänkte "tusan också, det här kommer innebära att länsstyrelsen ska komma hit och gräva på min mark". Så han trampade sönder urnan så att den doldes.

Boken finns på Laholms bokhandel. Det går också bra att be att få köpa direkt av någon av författarna.

Publicerad 16 February 2019 00:00