Här är gänget som vill ta dodgeballen till Sverige och göra den poppis här. Från vänster: Johannes Bossen, Oskar Anderek, Viktor Wilensjö och Alice Bengtsson

Här är gänget som vill ta dodgeballen till Sverige och göra den poppis här. Från vänster: Johannes Bossen, Oskar Anderek, Viktor Wilensjö och Alice Bengtsson Foto: Privat

De vill ge okänd bollsport ett lyft i Sverige

Elever inspirerades av Hollywoodfilm

HELSINGBORG.

Bollsporten spelade huvudrollen i en skrattfest från Hollywood. Men här hemma har den mestadels fått agera uppvärmning och lek inför idrottslektioner. Det vill fyra Helsingborgselever ändra på.

Det handlar om dodgeball, en jänkarvariant av spökboll eller jägarboll som den försvenskade formen av aktiviteten heter.

Den lär inte betraktas som någon etablerad sport i Sverige, men kommer ändå vara föremål för en turnering i Helsingborg inom kort. Det är Procivitaseleverna Alice Bengtsson, Oskar Anderek, Johannes Bossen och Victor Wilensjö som genom sitt uf-företag ska arrangera Dodgeball Open Helsingborg i mars.

Sporten spelas mellan två lag och i korta drag handlar det om att med en boll se till att träffa det andra lagets spelare som då blir brända, eller "spöken" som det kallas i de här sammanhangen.

– Alla i företaget är intresserade av bollsporter. Först tänkte vi att vi skulle göra något med futsal men vi kände att vi ville inspirera folk som inte riktigt har hittat sin grej. Vi har spelat en hel del dodgeball på skolan och vi tror att det finns många som inte har testat på det här, säger Oskar Anderek.

Hur ser ni på framtiden för dodgeball i Sverige?

– För några år sedan arrangerades det en dodgeballturnering på Sundspärlan, det blev rätt lyckat men det har inte varit nåt efter det. Många har intresserat sig för det och vi med, men ingen ger förutsättningar för att spela det. Det vill vi hjälpa till med, fortsätter han.

Vi kände att vi ville inspirera folk som inte riktigt har hittat sin grej

– Det är en outforskad sport. Det finns ingen direkt konkurrent i landet. Om vi lyckas med turneringen så har vi planer på en ny i sommar, och då ökar möjligheterna att kunna ta det vidare till fler städer också.

Hur många gånger har ni sett filmen Dodgeball med Vince Vaughn och Ben Stiller?

– Jag har sett den typ åtta gånger! säger Victor Wilensjö och Oskar berättar att han har plöjt rullen minst två-tre gånger.

Hur ska man undvika att bli träffad av bollen?

– Det gäller att ha bra reaktionsförmåga. Och man kan tänka på att använda händerna och fånga den på det viset, menar Victor Wilensjö.

Dodgeball Open

Turneringen spelas den 16 mars på Padelcrews anläggning på Rännarbanan. Vid intresse att delta med lag går det bra att kontakta företaget genom playballuf@gmail.com eller på Facebooksidan PlayBall UF.

Publicerad 11 February 2019 12:30