Avelshingsten Tymon 456 bor numera på gården Aftonmora i Unnarp utanför Jonstorp.

Avelshingsten Tymon 456 bor numera på gården Aftonmora i Unnarp utanför Jonstorp. "Frieserhästar har en skön mentalitet. Ropar jag på honom kommer han" säger Sandra Åhs Sivertsen som bedriver avelsverksamhet med den hollandska hästrasen. Foto. Lotta Venhagen

Unik avelshingst har flyttat till Skåne

På gården Aftonmora satsar man på avel med den holländska hästrasen

UNNARP.

Frieser var Sandra Åhs Sivertsens drömhäst när hon var liten. I dag äger hon och hennes man Skandinaviens enda godkända avelshingst och arbetar med att avla fram fler hästar av rasen som flera gånger varit utrotningshotad.

Av
Lotta Venhagen

På gården i Unnarp utanför Jonstorp blåser den skånska vinden isande kall. Här härbärgerar Sandra Åhs Sivertsen och hennes man David Nilsson tillsammans med ett antal hästar av rasen frieser. Rasen kommer ursprungligen från Holland och känns igen på sin intensiva svarta färg, långa man och mycket hovskägg – en riktigt "Barbiehäst" som Sandra uttrycker det och en ras som hon föll för i tidig ålder.

– Sedan jag var liten har det här varit drömhästen. De är så allsidiga och jag har aldrig träffat en ras som man genomgående får den här kontakten med, det här är en häst man kan bli bästa kompis med.

"De har alltid arbetat i människans tjänst"

Genom historien har rasen använts av kungligheter, militär och riddare, framför plogen, som körhäst och på cirkus.

– De har alltid arbetat i människans tjänst. Allt kan trattas ner i att de vill samarbeta och man får en unik kontakt med dem, den kan nästan jämföras med kommunikationen som man får med en hund.

Sandra Åhs Sivertsen fastnade för hästrasen frieser redan som liten. Nu vill hon och hennes man utveckla sin avelsverksamhet med inriktning mot dressyr.

Sandra Åhs Sivertsen fastnade för hästrasen frieser redan som liten. Nu vill hon och hennes man utveckla sin avelsverksamhet med inriktning mot dressyr. Foto: Lotta Venhagen

För tre år sedan bestämde sig paret för att ge upp livet i centrala Stockholm och gav sig av på en resa till Holland för att ta reda på mer om hästrasen.

– Vi knackade på hos uppfödare och ställde tusen frågor för att lära oss mer om rasen, berättar Sandra.

De fick chans att flytta till en släktgård i Västerbotten där de började utveckla sin nystartade avelsverksamhet, men siktet var hela tiden inställt på Skåne och sedan tre månader tillbaka kan de titulera sig Höganäsbor.

Gården har de döpt till Aftonmora, efter släktgården Västerbotten och här har de för tillfället åtta frieserhästar. En av dem är Tymon 456 – den enda avelshingst ståendes i Skandinavien som är godkänd enligt den holländska moderstamboken KFPS.

– Det är en av världens hårdaste stamböcker och det handlar om att det ska vara en kontrollerad avel. Den här rasen har vart nära att dö ut flera gånger, senast på 60-talet, förklarar Sandra.

Gårdens senaste tillskott – fölet Luna d'Argento af Aftonmora – föddes under supermånen, vilket också fick avspeglas i hennes namn som betyder silvermåne på italienska.

Gårdens senaste tillskott – fölet Luna d'Argento af Aftonmora – föddes under supermånen, vilket också fick avspeglas i hennes namn som betyder silvermåne på italienska. Foto: Lotta Venhagen

Deras hästverksamhet inkluderar både import, utbildning och avel. Ambitionen är att föda upp hästar med anlag för dressyr.

– Folk har en generell bild av att det här är en körhäst, men aveln har varit väldigt inriktad på ridbarheten de senaste två, tre decennierna. I dag ser man fler och fler frieserhästar i internationella dressyrsammanhang och intresset för dem som ett alternativ på dressyrbanan är på väg uppåt även i Sverige.

Publicerad 10 February 2019 00:00