Catherine Brenner är speciellt förtjust i brittisk tekultur.

Catherine Brenner är speciellt förtjust i brittisk tekultur. Foto: Privat

Teträffar lockar många: "Meditativt och rogivande"

Catherine Brenners tearrangemang blir fullbokade på en gång

MALMÖ.

Catherine Brenner driver medlemsklubben Tesällskapet, som ordnar arrangemang varje månad. Intresset har visat sig vara stort. Det senaste, som handlar om brittisk tekultur, blev fullbokat på en dag.

– I Sverige är det tyvärr kaffe som gäller, men te kommer mer och mer. Te ligger i tiden, det är hälsosamt och intressant på många vis. Det roliga är att det kommer människor i olika åldrar och kön till mina teträffar, från unga killar till affärsmän och pensionärer, vilket gör att det blir en bra blandning. Just nu är det fler män som deltar, vilket jag inte trodde när jag startade, säger hon.

Catherine Brenner är nyutbildad tesommelier, men intresset för drycken har funnits länge. Detta i kombination med att hon är utbildad eventkoordinator gjorde att steget att starta Tesällskapet inte var så långt.

– Det är en sak att skapa ett event, en helt annan att skapa något som man verkligen brinner för. Det är en stor glädje för mig att fixa teträffarna. Att dricka te för mig är meditativt och rogivande, tid att samla sina tankar.

Det är olika tema och platser varje gång.

– Träffen är under två timmar en vardagskväll, första timmen är för föreläsning och workshop samt provsmakning och andra för mingel och fika. Många deltagare är återkommande.

Första träffen hölls på Tekulturen i Lund i november. En tesommelier berättade om dryckens historia och det blev teprovning. I december fick deltagarna lära sig att piska machate i Köpenhamn. I januari handlade det om oloongte och i mitten av februari är det dags att bekanta sig med brittisk tekultur.

– Det kommer att bli jättekul. Jag själv är en brittisk afternoon-tea- tjej. Det är också mitt namn på instagram, afternoontealady, där jag lägger upp fikabilder med te.

Det finns flera olika idéer för framtiden. I mars kommer träffen att handla om hur man kombinerar te med mat.

– Jag har även kontakt med en kvinna i Lund som har byggt ett kinesiskt tempelhus som kolonistuga. Då skulle man kunna prata om hur te används som medicin.

Publicerad 09 February 2019 00:00