Sarah Osterman i villaköket där försäljningen kommer att ske.

Sarah Osterman i villaköket där försäljningen kommer att ske. Foto: Mattias Grenholm

Nytt hembageri utlovar glutenfritt bröd – som är gott

Ostermans öppnar den 23 februari

BJÄRRED.

Glutenintolerant och brödälskare? Det kan vara en kärlek med förhinder eftersom glutenfritt bröd ofta är dyrt, tungt och torrt. Härda ut – snart öppnar Ostermans glutenfria bageri i Bjärred som med eget recept ska ändra på allt det där.

Av
Mattias Grenholm

I Bjärred finns statistiskt sett runt 300 personer som har celiaki, alltså är glutenintoleranta. Enligt Svenska celiakiförbundet lider nämligen omkring 3 procent av svenskarna av den kroniska tarmsjukdomen.

Men dessa Bjärredsbor har hittills varit hänvisade till butikshyllan med dyra glutenfria produkter eller till att själva baka. Den 23 februari slår Ostermans upp sina hembageriportar och gör det glutenfria livet något lättare.

Allt började med en Pokemon go-runda.

– Det var för lite mer än ett år sedan. En grej med det spelet är att man får se sig om, och den här dagen hamnade jag nära ett bageri i Lomma. Det luktade så gott så jag vill köpa med mig hem men slogs av att det skulle vara så orättvist mot min hustru Sarah, som inte kan äta gluten, säger Knatte Osterman.

Sarah Osterman har ingen diagnos men sedan hon för ett antal år sedan slutade äta gluten blev magen märkbart bättre. Vid läkarbesök fick hon det enkla rådet att fortsätta med det om hon tyckte att det funkade.

När Knatte kom hem tomhänt efter Pokemon go-rundan började de två att prata om hur bra det hade varit med ett bageri för glutenintoleranta i Bjärred. När väl idén var född började de undersöka vilka olika sorters mjöl som finns och hur andra mixar dessa i de glutenfria bröd som finns att köpa.

– Det är inte alldeles lätt att baka bröd utan gluten. De vanliga mjölmixarna man hittar i matbutiken innehåller mycket stärkelse så bröden blir massiva och torra. Vi ville hitta vår egen mix för att få det lika gott och saftigt som vanligt bröd, och helst fiberrikt, säger Sarah Osterman.

Saftiga fiberbröd och ostbröd som kommer att säljas i Ostermans bageri.

Saftiga fiberbröd och ostbröd som kommer att säljas i Ostermans bageri. Foto: Mattias Grenholm

Efter många experiment har hon nu kommit fram till en blandning av fem sorter: potatismjöl, majsmjöl, teffmjöl, durramjöl och rismjöl, plus fibertillskott.

– Det är viktigt med fiber i bröd – det finns indikationer på att de som äter lite fiber kan utveckla glutenintolerans, säger Knatte.

Bröden bakas i bullform eftersom större limpor snabbt skulle bli torra. Bullarna ska även finnas i olika varianter med ost, lingon, blåbär. Förutom det bara jäst och vatten.

– Många som är glutenintoleranta lider även av laktosintolerans – därför bakar vi helt utan mjölkprodukter, de är helt veganska. Många som provat bröden tror inte att de är glutenfria eftersom de smakar lika gott som annat bröd, säger Sarah.

I några fall kommer de dock ha laktosfri mjölk i degen – när det kommer till kanelbullar och lussekatter.

Nu har de fått alla kommunens tillstånd att öppna sitt bageri i hemmet och de följer alla lagar och regler om hygien som andra bagerier.

– Vi har dessutom ett noggrannt system med spårning av ingredienserna så vi vet exakt vilka bullar som bakats av vilka mjölblandningar. Det är superviktigt eftersom vi bakar för känsliga magar, säger Knatte.

Knatte och Sarah Osterman öppnar den 23 februari.

Knatte och Sarah Osterman öppnar den 23 februari. Foto: Mattias Grenholm

Lördag den 23 februari öppnar hembageriet på Amiralsvägen i Bjärred. Under premiärdagen har de öppet 11-16 men i fortsättningen är tiderna fredagar 16-18.30, lördagar och söndagar 8-11.

– Om det går så bra som vi tror och hoppas är målet att öppna bageri i det nya Bjärred centrum, när det blir klart, och kanske även anställa folk, säger Sarah och Knatte Osterman.

Publicerad 09 February 2019 00:00