Maryam Dawlatnazar, Maryam Asif med dottern Miral och Nasreen Alawi gillar att gå på föräldrasvenska.

Maryam Dawlatnazar, Maryam Asif med dottern Miral och Nasreen Alawi gillar att gå på föräldrasvenska. Foto: Åse-Marie Nilsson

Föräldralediga vill lära sig svenska

"Vem som helst i Malmö som är föräldraledig kan komma"

MALMÖ.

På Familjehuset Nydala kan föräldralediga i hela Malmö lära sig föräldrasvenska två förmiddagar i veckan. Vid ett stort bord sitter ett tiotal mammor med anteckningsblocken uppslagna och pennan redo, medan barnen ritar vid ett annat bord eller leker i rummet intill.

Projektet med det fyndiga namnet Nytala har bara pågått i några veckor, men redan nu är det väl tilltagna bordet på den öppna förskolan på Familjehuset Nydala fullsatt av mammor som vill lära sig eller förbättra sin svenska.

– Vi ska sätta hit ett bord till så att alla får plats, säger Elisabeth Almer, projektledare.

På tisdagar och torsdagar klockan 10-12 hålls föräldrasvenska för alla som vill delta.

– Vem som helst i Malmö som är föräldraledig kan komma, man behöver inte vara inskriven på bvc här eller ha en anknytning till området. Det är bara att komma, det krävs ingen föranmälan, säger förskollärare Kiki Sjölin Jogemo.

Kvinnorna, för ännu är det bara kvinnor som hittat hit även om män också är välkomna, kommer från många olika länder. Deras kunskaper i svenska varierar, men flertalet är nybörjare. Alla har med sig block och antecknar de nya orden noggrant. Projekt Nytala, som ska pågå under drygt två år, finansieras av Länsstyrelsen i Skåne län för språkfrämjande aktiviteter och föräldrasvenska är en del av det. Samhällsinformation samt kost och hälsa är två andra. I förra veckan lagade deltagarna köttbullar med potatismos och lingonsylt ihop.

– För att laga mat tillsammans behövs en massa ord, som att skala och namn för olika köksredskap, säger Siv Ekelund, sfi-lärare.

– Man gör något ihop och pratar under tiden. Det blir en väldigt fin gemenskap, säger Elisabeth Almer.

Anledningen till att man på Familjehuset Nydala sökte pengar till projektet var att man sett ett behov av föräldrasvenska.

– Många frågade efter det. Andra försökte på egen hand och frågade oss en massa om svenska, säger Kiki Sjölin Jogemo.

Den öppna förskolan pågår samtidigt, så även föräldrar som inte deltar i föräldrasvenska är där. Under våren kommer Rådrum, en mötesplats där nyanlända Malmöbor kan få gratis råd och vägledning i olika samhällsfrågor, att besöka familjehuset vid tre tillfällen.

– Vi håller även på att bygga upp tematräffar utifrån vad besökarna önskar och har behov av, säger Elisabeth Almer.

Publicerad 09 February 2019 00:00