Genrebild.

Genrebild. Foto: Mostphotos

"Prankad" på jobbet: Sköt spik i ögat på arbetskamrat

Händelsen mörkades som olycka av de inblandade

LAHOLM.

Efter att ha fått sina arbetshandskar fastspikade svarade den då 22-årige mannen med att skjuta med spikpistol mot sin lustigkurre till medarbetare. En sex centimeter lång spik gick rakt genom ögonlocket och in i ögat. Händelsen tystades ner och polisanmäldes först sex år senare.

Det var i juni 2012 som händelsen utspelade sig på en arbetsplats i Laholms kommun. Brottsoffret skulle skoja med sin kollega och häftade fast hans handskar medan han var på toaletten.

Den åtalade ska då ha skrattat men tagit upp sin spikpistol. Genom att manipulera skyddet som gör att det inte går att skjuta om man inte håller pistolen mot något avlossade han en skur med spikar mot kollegan som stod tio meter bort.

När det blev uppehåll i spikregnet och kollegan vände sig om sköt 22-åringen en sista pil som träffade mannen i vänster öga. 22-åringen körde därefter sin skadade kollega till vårdcentralen i Laholm varifrån han kördes med ambulans till akuten i Halmstad och senare till specialistläkare i Mölndal.

Mannen fick opereras och tolv timmar senare kunde spiken tas bort. Då hade mannen drabbats av en bestående synskada.

Då brottsoffret ville skydda sin arbetsgivare registrerades händelsen som en olycka och han uppger i förhör att han pressats av företaget att inte gå vidare med ärendet. Av rädsla för repressalier lät han bli att polisanmäla händelsen. Först 2018 gick mannen till polisen.

Åklagaren anser att brottet bör bedömas som grovt eftersom den tilltalade visat särskild hänsynslöshet genom att skjuta spikar mot arbetskamraten med en spikpistol och då tillfoga honom en allvarlig kroppsskada och bestående men. Brotten rubriceras som grov misshandel alternativt vållande till kroppsskada, grovt brott.

Publicerad 08 February 2019 07:29