Eva Rehn, klinik- och verksamhetschef på Kullabygdens Smådjursklinik Evidensia i Höganäs, har jobbat med tandvård sedan 1990. Nu byggs kliniken ut för att kunna möta trycket från patienter som kommer från hela Skåne.

Eva Rehn, klinik- och verksamhetschef på Kullabygdens Smådjursklinik Evidensia i Höganäs, har jobbat med tandvård sedan 1990. Nu byggs kliniken ut för att kunna möta trycket från patienter som kommer från hela Skåne. Foto: Lotta Venhagen

Här är smådjurskliniken som tar hand om de skånska djurens tänder

Nu bygger det ut för att möta den ökade efterfrågan

HÖGANÄS.

Kullabygdens Smådjursklinik Evidensia tar emot remisser från hela Skåne för att behandla tandproblem hos främst hundar och katter. Nu bygger de ut sin verksamhet för att möta den ökade efterfrågan på vård.

Av
Lotta Venhagen

Mellan 6-8 tandpatienter tar smådjurskliniken emot en vanlig dag. Patienterna kommer från hela Skåne då veterinärkliniken utför tandkirurgi och tandvård på avancerad nivå.

Nu satsar kliniken på att bygga ut sin verksamhet på Storgatan i Höganäs. Operationsavdelningen ska byggas ut och ett separat rum för tandvård ska byggas för att göra det möjligt att utföra bukkirurgi och tandkirurgi parallellt. Något som inte är möjligt i dag på grund av att infektionsrisk är för stor i den gemensamma operationssalen. Utöver de två veterinärer som redan jobbar med avancerad tandvård kommer ytterligare en att utbildas.

– Vi har ett högt tryck på våra platser och det här behövs för att få plats med alla patienter, säger Eva Rehn, klinik- och verksamhetschef, som hållit på med tandvård sedan 1990. Hon var en av de första att börja med tandvård på smådjur i Sverige.

– När jag började tog veterinärkåren inte det på allvar, tänder var inte så viktigt, säger hon.

Veterinär Eva Rehn, till vänster, menar att hundar och katters tandhälsa måste tas på allvar då den kan orsaka stora problem. Pia Stenbergs hund Caoz provar

Veterinär Eva Rehn, till vänster, menar att hundar och katters tandhälsa måste tas på allvar då den kan orsaka stora problem. Pia Stenbergs hund Caoz provar "tandläkarstolen" på operationsavdelningen. Foto: Lotta Venhagen

I dag är läget annorlunda. Medvetenheten hos djurägare har blivit större enligt Eva Rehn som poängterar vikten av att sköta djurens tandhälsa och att gå på regelbundna kontroller hos veterinär.

– Djur visar inte smärta från munnen, det här är ett dolt lidande. Det är lätt att tro att ens djur börjar bli gammalt för att det inte leker lika mycket eller verkar trött säger hon och tillägger;

– Inflammation i tänder och munhåla kan påverka hela kroppen. Det kan ge problem med lever, njurar, hjärtat, leder, mage och tarm. Man kan inte se en försämring genom att bara titta och skrapa på djurets tänder, man måste röntga djuret för att se det.

Utbyggnaden av kliniken och den utökade tandvården ska stå klar i februari.

Publicerad 20 January 2019 00:00