Stefan Lust är Krav Maga instruktör och ansvarig för kursen.

Stefan Lust är Krav Maga instruktör och ansvarig för kursen. Foto. Privat

Tjejer ska lära sig självförsvar på riktigt: "Vill jämna ut oddsen"

Intäkterna för kursen skänks till välgörenhet

LUND. Den 2 februari kommer kampsportsklubben Krav Maga Lund för andra året i rad att hålla en kurs i självförsvar enbart för tjejer. Målet är att skapa en gemenskap bland kvinnor men också att kunna förebygga våld.

Av
Emil Pettersson

Under en lördagsförmiddag får kvinnor i alla åldrar bland annat lära sig att försvara sig i utsatta miljöer, vad som räknas som självförsvar rent juridiskt, och vilka olika lösningar som finns om en hotfull situation skulle uppstå.

– Det är andra året vi har den här kursen nu. Vi har sen förra året märkt en stor ökning kvinnor som kommer till klubben generellt, så då tyckte vi att det var dags att ha en kurs igen bara för tjejer, säger Stefan Lust, Krav Maga instruktör och ansvarig för kursen.

Eftersom kursen blev så populär förra året har det nu återigen blivit dags igen att ta på sig träningskläderna, och det verkar som att intresset är lika stort även i år.

– Förra gången blev det ett väldigt stort evenemang med 52 stycken som kom. Just nu idag vet jag inte exakt hur många det är som har anmält sig, men jag tror att det ligger runt 30. Sen är det ju ett tag kvar tills vi kör så jag tror att antalet kommer att öka. Jag är övertygad om att vi kommer komma upp i 50 i år igen, säger Stefan Lust.

När det gäller vad man vill uppnå med den här kursen är så finns det flera olika svar. Det handlar inte bara om att lära sig slåss.

– Man ska få en inblick som kvinna vilket lagstöd som finns. Men det handlar också om att ha roligt ihop. Sen finns det kvinnor som har varit med om något hemskt, och som kommer hit och kan använda sig använda sig av det som lärs ut här i förebyggande syfte. Man ska få med sig nycklar som gör att du kan förebygga våldet. Jämna oddsen lite, menar Stefan.

Åldersgruppen är mellan 15 och 99 år.

– Den äldsta som har anmält sig är 67 år. Vi vill att det ska vara för alla helt enkelt.

Trots att kursen lockar mycket folk verkar det inte finnas några planer på att göra det till en regelbunden grej. Brist av tid är det som sätter käppar i hjulet.

Vi har övrig schemalagd träning tre gånger i veckan, och det är svårt att få ihop det eftersom jag har ett heltidsjobb också. Just nu finns det inget utrymme för kontinuerlig träning bara för tjejer, säger Stefan och tillägger:

– Summan det kostar att gå den här kursen (250 kr) kommer att skänkas till Bröstcancerfonden eller någon kvinnojour. Det är inte riktigt bestämt än. Vi gör det här för en god sak.

Publicerad 19 January 2019 00:00