Efter kommentarerna på internet under jullovet har nu nattvandrarna fått nog.

Efter kommentarerna på internet under jullovet har nu nattvandrarna fått nog. Foto: Pressbild

Nattvandrarna ryter ifrån

"Kom ut och nattvandra istället och se verkligheten"

BJUV. Nattvandrarna är bortskämda med beröm från kommuninvånarna öga mot öga, men nu har de fått nog. De har tröttnat på skitsnacket som sprids via nätet och tycker att medborgarna ska komma ut i verkligheten.

Av
Hanna Dockson

Under jullovet patrullerade nattvandrarna troget i Bjuv, Billesholm och Ekeby med syftet att skapa gemenskap. Medan de på gatorna skapade goda relationer så spreds det på internet både hat och felaktigheter, så pass att nattvandrarna nu känner att det är dags att säga ifrån.

– Ser man på sociala medier så är det många vuxna som lägger otroligt mycket energi på vad de tror händer, säger Susanne Bakken, nattvandrare.

För henne som har nattvandrat i många år saknar de rasistiska kommentarerna om nattlivet, som florerar på nätet, verklighetsförankring.

– Det som vi nattvandrare är rörande överens om är att vi lägger ner mycket tid på att ha en dialog med ungdomarna. Vårt problem är att vi aldrig blir fler på grund av att Bjuvs kommuns invånare förlitar sig på att andra tar ansvar för ungdomarna. Hur mycket vi än tjatar och berättar på våra sociala medier samt ber om förstärkning på kommunens hemsida, så är det ingen som vill gå med. Jag har en känsla av att man tror att vi är så pass många att det faktiskt räcker. Det stämmer inte, säger Susanne Bakken.

Ett visst intresse finns det uppenbarligen för det snackas mycket på nätet om vad som händer i respektive ort. Olika scenarier som nattvandrarna "skulle ha upplevt" diktas ihop.

– Jag tror att i grund och botten så grundar sig de här åsikterna och snacket om obefogad rädsla som med mycket annat. Det försöker vi ju hela tiden att överbevisa. Vi blir ju faktiskt aldrig illa bemötta utan tvärtom. Alla ungdomar i alla tre kommundelar är positiva och glada över att vi är ute och när vi träffar dem. Vi pratar ju med alla och får ofta höra "måste ni gå nu" när vi ska åka vidare. De blir glada över att någon ser dem. De som brukar testa på att nattvandra brukar faktiskt tycka att det är så roligt att de fortsätter, säger Susanne Bakken.

Uppskattningen från invånarna får nattvandrarna ofta höra öga mot öga, men då och då får de även en chokladkartong som uppmuntran.

Uppskattningen från invånarna får nattvandrarna ofta höra öga mot öga, men då och då får de även en chokladkartong som uppmuntran. Foto: Pressbild

En nattvandrare går aldrig ut ensam utan man jobbar i team om två mitt i veckan och på helgen är man tre-fyra i varje grupp.

– Jag hade önskat att vi kunde bli fler så att vi inte behövde dela upp oss. Det optimala hade varit om vi kunde vara kvar i varje kommundel hela natten, säger Susanne Bakken.

Även om behovet är stort av nattvandrare så konstaterar hon att alla kanske inte passar till just det här.

– De som sitter och skriver elaka och otäcka kommentarer är inga trevliga människor. De kan stanna inomhus för dem vill vi inte ha springande på våra gator. Däremot välkomnar vi dem som läser inläggen att komma ut och se hur det är i verkligheten. Trygga vettiga vuxna som kommer att förstå vikten av bygga vettiga relationer. Jag garanterar att de kommer att bli positivt överraskade, säger Susanne Bakken.

Nattvandraren Susanne Bakken till höger tillsammans med en kollega. Hon vet att många skulle bli positivt överraskade om de vågade sig ut och nattvandra.

Nattvandraren Susanne Bakken till höger tillsammans med en kollega. Hon vet att många skulle bli positivt överraskade om de vågade sig ut och nattvandra. Foto: Pressbild

Publicerad 19 January 2019 08:03