Vildsvin har bökat upp flera trädgårdar i Köpingebro.

Vildsvin har bökat upp flera trädgårdar i Köpingebro. Foto: Skärmdump Facebook/privat.

Problemen med vildsvin fortsätter

"I natt har vi haft storbesök – har nyss skrämt iväg 2 stycken"

KÖPINGEBRO.

Trots att kommunjägarna har lyckats fälla något vildsvin fortsätter problemen med vildsvinen. Kommunjägare uppmanar boende att sätta upp staket.

Av
André Kvist

På sociala medier skriver boende i Köpingebro dagligen om bekymmer med vildsvin. Framförallt bökar djuren upp trädgårdar och rabatter, skriver boende i området.

"Inte bara vi som haft besök inatt! Kom ut bakom garaget till middag och insåg att vi haft objudna gäster."

"...har nyss skrämt iväg 2 st vildsvin från trädgården så se upp, dom kan vara på väg till er."

"Tänkte att det varit tyst några dagar om grisarnas härjningar...i natt har vi haft storbesök."

Jägare fällde den 10 januari åtminstone ett vildsvin vid Barevads mölla. Däremot har kommunjägare Ingemar Ohlsson inte sett till några djur, endast spåren, de senaste veckorna.

– Jag har varit där morgnar och kvällar, i skymning och gryning, flera gånger och har inte sett några. Men där har varit vildsvin, det kan man se, berättar han.

Det vildsvin som skjöts den 10 januari.

Det vildsvin som skjöts den 10 januari. Foto: Skärmdump Facebook/privat.

De två kommunjägarna har fått i uppdrag att fortsätta med sitt arbete i Köpingebro. Även andra jägare är aktiva i området, berättar Ohlsson. Samtidigt har frågan om att ändra jaktpolicyn på kommunal mark lagts på samhällsbyggnadschefen för utredning.

Ingemar Ohlsson har till flera boende uppmanat att sätta upp staket runt sin mark.

– Sätter man staket runt husen, så där 70-80 centimeter högt så funkar det att hålla djuren ute, de hoppar ju inte. Tänk på att ha staket ner till marken och inget tunt nät utan starkare.

Flera jägare har hört av sig till Ystad kommun och varit intresserade av att skjuta av djur, berättar samhällsbyggnadschef Sofia Öreberg. Man har också kommit en bit på vägen angående jaktdispens.

– Kommunstyrelsen kommer behandla förslaget att vi ska kunna ge dispens från förbudet att ha jakt på kommunens mark den 30 januari. Sen kommer det vara samhällsbyggnadsnämnden som formellt beslutar om dispens och kommunens markförvaltare, parkchefen och kommunekologen, tittar närmare på frågan hur jakt kan samordnas och genomföras. De har redan inlett en dialog med Länsstyrelsen som också äger markområden rund Köpingebro om villkor och rutiner, säger Öreberg.

Publicerad 18 January 2019 00:00