Busschauffören kämpar för att få fortsätta köra buss.

Busschauffören kämpar för att få fortsätta köra buss. Foto: Mostphotos

Busschaufför blind på ena ögat – slåss för att få fortsätta köra

MALMÖ.

En busschaufför som är blind på ena ögat fick sin körkortsbehörighet för buss indragen. Men busschauffören menar att han har varit synskadad i ögat sedan tidig barndom och hans syn inte har försämrats de senaste tio åren. Dessutom har han arbetat prickfritt som busschaufför i 18 år. Men förvaltningsrätten går på Transportstyrelsens linje.

För att få arbeta som busschaufför måste man kunna se med båda ögonen. Busschauffören har varit synskadad i vänster öga sedan en olycka i tidig barndom men har arbetat som bussförare i 18 år. De senaste åren har han inte upplevt någon försämring av sin syn i vänster öga utan ser precis lika lite med det i dag som för tio år sedan, uppger han. Han har gått på regelbundna hos Transportstyrelsens läkare och alltid blivit godkänd, hävdar han vidare.

Därför kom det som en chock när den senaste synundersökningen visade att han var blind i det aktuella ögat och därför får körförbud för buss som en chock för honom. Transportstyrelsen drog in hans körkortsbehörighet D och D1 med motiveringen att chauffören inte uppfyller de medicinska kraven. Däremot fick han behålla körkortsbehörighet AM och B, dvs för EU-moped och personbil.

Chauffören överklagade beslutet och vill undantas från de medicinska kraven. Trots att han är pensionär vill han fortsätta att arbeta som busschaufför. Förutom ovan nämnda argument för sin sak så uppger han att han aldrig har varit inblandad i någon trafikolycka utan kör försiktigt och ansvarsfullt. Dessutom anser han att han fortfarande är av värde i arbetslivet.

Men förvaltningsrätten går på Transportstyrelsens linje. ”Vid bedömningen av lämpligheten är förvaltningsrätten bunden av Transportstyrelsens medicinska krav för innehav av körkort. Förvaltningsrätten kan vid denna bedömning inte ta hänsyn till körkortshavarens behov av körkort för t.ex. arbete”, skriver man i domen.

Publicerad 18 January 2019 00:00