Glimmingehus började uppföras redan år 1499.

Glimmingehus började uppföras redan år 1499. Foto: Mostphotos.

Skolor får besöka medeltidsborgen gratis

"Hoppas ge fler en möjlighet att uppleva kulturarvet"

SIMRISHAMN.

Från och med 2019 får skolklasser besöka den anrika borgen Glimmingehus helt gratis. Det är Riksantikvarieämbetet som satsar på att fler unga ska ta del av borgens spännande historia.

Av
André Kvist

− Allt fler museer har infört gratis skolbesök i någon form, så den här åtgärden är en anpassning till hur marknaden ser ut numera. Med den här satsningen hoppas vi att fler skolor ska ha möjlighet att komma till oss, säger enhetschef Jan Olofsson vid Glimmingehus, i ett pressmeddelande.

Efter en rundfrågning bland skånska skolor stod det klart att främst busshyran men även entrépriset är det största hindret för att besöka Glimmingehus.

När man nu öppnar upp borgen gratis för skolklasser är förhoppningen att fler unga får ta del av historian i sin undervisning.

− En trend som varit tydlig sedan många år är att skolor från kommuner och stadsdelar med lite större sociala utmaningar kommer i allt mindre utsträckning, eller inte alls. När entrépriset försvinner hoppas vi kunna motverka den trenden och ge fler en möjlighet att uppleva kulturarvet, säger Jan Olofsson.

Fakta om Glimmingehus

Glimmingehus är Nordens bäst bevarade medeltida borg. När borgen uppfördes med start 1499 skulle den i första hand fungera som praktfull och representativ bostad åt den danske riddaren Jens Holgersen Ulfstand och hans familj. Skåne tillhörde då Danmark. I dag är Glimmingehus ett levande fornminne och ett centrum för medeltidsintresserade från hela Norden, liksom ett spännande utflyktsmål.

Publicerad 17 January 2019 00:00