Det här är finalisterna till Årets matbluff 2018 som föreningen Äkta vara utser.

Det här är finalisterna till Årets matbluff 2018 som föreningen Äkta vara utser. Pressbild: Äkta vara

De här varorna kan bli årets matbluff – finalister klara

Produkter som inte håller vad de lovar rankas

SVERIGE. Finalisterna är klara. Rekordmånga produkter har nominerats till Årets matbluff 2018.

Under året har vem som helst kunnat nominera produkter som anses vara årets mest vilseledande. Hela 120 nomineringar har inkommit till Äkta vara, som årligen antipriset Årets matbluff.

– Det visar att många konsumenter stöter på produkter som de känner sig lurade av och att de tycker att det är ett problem, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson, i ett pressmeddelande.

Omröstningen pågår till och med den 21 januari. Den 23 januari avslöjas vinnaren i TV4 Nyhetsmorgon.

DE FEM FINALISTERNA

Glacéau (Coca Cola) Smartwater

Ägs av läskjätten Coca-cola. På intet sätt smartare än annat flaskvatten, enligt föreningen Äkta vara. Tillverkningen sker på ett krångligare sätt där vanligt vatten eller källvatten "ångdestilleras" för att ta bort de naturligt förekommande mineralerna. Sedan tillsätts mineraler istället på konstgjord väg. Dessutom är vattnet dyrt och är har inget större näringsmässigt värde, enligt föreningen.

Garant Ekologisk kallpressad grönsaksjuice

Lovar mer än vad den håller, enligt Äkta vara då grönsaksjuicen förvisso innehåller rödbeta, selleri och fänkål. Men i själva verket består den till cirka två tredjedelar av äppeljuice. Andelen fänkål är dessutom bara 0,08 procent.

Oatly Havregurt naturell

Yoghurt har en levande bakteriekultur. När vanligt yoghurt görs pastöriserar man mjölken innan den syras med mjölksyrabakterier. Havregurt är ett försök att imitera yoghurt, men den är dock ultrahögpastöriserad efter syrningen – något som gör att alla bakterier är döda när den hamnar i frukosttallriken, enligt Äkta vara.

Lätta Original

Lätta stoltserar med rapsolja och kärnmjölk på förpackningen och man lyfter också fram att margarinet är tillverkat i Sverige. Men i den finstilta texten på baksidan kan man läsa att den största ingrediensen, utöver vatten, är den betydligt mer långväga och av både miljö- och hälsoskäl ifrågasatta palmoljan, enligt föreningen.

Festis Guanabana pineapple

Drycken utges för att smaksatt av guanabana, men produkten inehåller bara 0,003 procent av dentropiska frukt, vilket betyder att purén från en enda frukt räcker till 66 000 flaskor. Det är förstås alldeles för lite för att ge drycken någon smak, anser Äkta vara.

Publicerad 16 January 2019 13:35