Riksdagens talman Andreas Norlén (M) ger mer tid till politikerna att nå en överenskommelse, så att en statsministerkandidat med stöd i riksdagen kan presenteras. På fredag hålls statsministeromröstning,

Riksdagens nya talman Andreas Norlén (M) Foto: Ritzau Scanpix/Stina Stjernkvist

Omröstning om statsministern skjuts upp

Talmannen kritisk mot att ingen lösning har nåtts

SVERIGE. Det är anmärkningsvärt att man inte säkrat allt stöd. Det menar talmannen Andreas Norlén om det politiska läget, där Vänsterpartiet tidigare idag sa att de inte var beredda att ge Stefan Löfven sitt stöd. Nu skjuts onsdagens statsministeromröstning upp till fredag.

Av
Andreas Holm

– Jag är kritisk till att det inte skett en lösning. Det är beklagligt. Flera partiledare har bett mig om mer tid med tanke på nuvarande läge. Jag tycker att jag redan gett väldigt mycket tid att nå en lösning då partierna haft sedan jul på sig. Jag planerar för en statsministeromröstning på fredag, säger Andreas Norlén, under en presskonferensen.

En lösning såg ut att vara nära med en S-ledd regering tillsammans med stöd av Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. Men det krävdes stöd från Vänsterpartiet, som lämnats utanför förhandlingarna.

– Vi vill att han (Stefan Löfven) ska bli statsminister, men det ska bli på en rimlig grund där Vänsterpartiet kan få inflytande. Vårt mål är inte nyval. Tror att det är mer osannolikt. Vårt mål är att lösa detta i samtal med Stefan Löfven så fort som möjligt. Vi har ett par dagar på oss nu, sa partiledaren Jonas Sjöstedt under en presskonferens tidigare idag.

En omröstning skulle ha genomförts på onsdag. Istället väljer talmannen att ytterligare en gång träffa samtliga partiledare för att sedan kunde offentliggöra sin statsministerkandidat.

– En kandidat ska ha stöd, och jag vill inte nominera en kandidat som ännu en gång röstas nej. Svenska folket har tröttnat på alla dessa turer, säger Andreas Norlén, som därför ger partierna ytterligare tid.

Bland annat har Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt begärt extra tid för samtal.

– Jonas Sjöstedt har sagt att han gärna vill släppa fram en Löfvenregering. Nu ger jag mer tid för att nå en regeringslösning som har stöd.

Publicerad 14 January 2019 15:18