Björn Cronzell är sångare och Richard Kronfält gitarrist i bandet Upman Electric Blues Band.

Björn Cronzell är sångare och Richard Kronfält gitarrist i bandet Upman Electric Blues Band. Foto: Bosse Pettersson

Startar insamling efter att vännens hus brunnit ner till grunden

"Vill göra det vi kan för Björn"

HÖÖR. Måndagen den 7 januari fick Jularpsbon Björn Cronzell och hans två barn ett brutalt uppvaknade. Huset stod i lågor och familjen förlorade allt de ägde. Nu ställer vännerna upp och samlar in pengar så att de ska kunna komma på fötter igen.

Branden har förmodligen startat i kupévärmaren i bilen och därefter spridit sig till huset. Björn och barnen vaknade av brandvarnaren och lyckades ta sig välbehållna ut, men huset gick inte att rädda från lågorna.

– Det är en fruktansvärd händelse. När jag och min fästmö Linda läste på Facebook om det hemska som hänt Björn började vi fundera på hur vi kunde hjälpa till. Då kom idén upp att starta en insamling, berättar vännen Richard Kronfält.

Det är härligt att se så mycket välvilja

På bara ett par dagar har insamlingen "Hjälp Björn!" på Facebook dragit in drygt 15 000 kronor och engagerat många människor långt utanför bekantskapskretsen.

– Det är människor som inte ens känner Björn som skänkt pengar. Jag tror många kan relatera till hur hemskt det skulle vara att ens hus brinner ner, det är något av det värsta som kan hända en. Jag vet att Björn aldrig skulle be om pengar, därför vill vi göra det vi kan. Han är en så ödmjuk och snäll person som alltid hjälper andra.

Pengarna ska gå till det allra nödvändigaste i det akuta läget som kläder, hygienartiklar och leksaker. Det som måste ordnas innan försäkringsbolaget hunnit utreda vad som hänt.

– För Björn är allt kaos just nu så vi vill försöka hjälpa till med det viktigaste så att han kan komma på fötter. Det är även folk som kommenterat på Facebook att de vill hjälpa till med någonstans att bo, med möbler, kläder och annat. Vad jag förstår har familjen i alla fall fått tak över huvudet.

– Det är härligt att se så mycket välvilja och Björn säger att han är rörd av uppslutningen.

Lokaltidningen har tidigare skrivit om Björn Cronzells app "Poow the food hero" för matvägrande barn.

– Björn har under ett par års tid försökt bygga upp sitt företag och det är inte alltid så fett när man är egenföretagare. Därför känns det extra orättvist att han drabbas av detta, säger Richard Kronfält.

Richard och Björn är bandkollegor i Upman Electric Blues Band. För att få in ytterligare slantar planerar bandet att anordna några spelningar i Mellanskåne där inträde och gage ska gå till insamlingen. Datum för dessa är ännu inte spikade.

Publicerad 12 January 2019 00:00