Centerledaren Annie Lööf informerade om partiledningens linje i regeringsfrågan vid en presskonferens i riksdagshuset, där man beslutat stå bakom Stefan Löfven i en statsministeromröstning.

Centerledaren Annie Lööf informerade om partiledningens linje i regeringsfrågan vid en presskonferens i riksdagshuset, där man beslutat stå bakom Stefan Löfven i en statsministeromröstning. Foto: Ritzau Scanpix/Pontus Lundahl

Centerpartiet viktig pusselbit till ny regering

Uppgörelse nära mellan S, L, C och MP

SVERIGE. Alliansen är död. Det menar Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) om Centerpartiet och Liberalerna inleder samarbete med Socialdemokraterna. Nu står det klart att Annie Lööf och C släpper fram Stefan Löfven som statsminister.

Av
Andreas Holm

– Centerpartiet tar ansvar för att Sverige ska få en fungerande regering. Detta är inte den lösning vi helst hade sett, men det är det bästa möjliga i denna mycket besvärliga situation. Genom denna överenskommelse kan vi åstadkomma en lösning på regeringsfrågan baserat på en liberal reformagenda och tydliga förbättringar för småföretagen, miljön och landsbygden, sa Annie Lööf under en pressträff på fredagen.

Det handlar om en rad förslag och reformer som både L och C får igenom, bland annat om arbetsrätten, RUT-avdrag och att valfriheten inom välfärden ska stärkas. Totalt rör det som enligt Aftonbladet om 73 punkter inom flera politiska områden som ska leda till en uppgörelse mellan S, MP, C och L.

"Centerpartiet har valt en annan väg genom att vi har öppnat upp för samarbeten, vi har utgått från sakpolitiken och vi har satt oss i intensiva förhandlingar. Nu har vi drivit fram ett stort antal liberala reformer med mycket centerpolitik som är något helt annat än den politik som förts de senaste tre åren. Det är liberala reformer för landsbygden, företagen, miljön, arbetsmarknaden, migrationen, integrationen och bostäderna. En politik som är bra för Sverige.", skriver Centerpartiet i ett pressmeddelande.

I höstas fick Centerpartiet i uppdrag att sondera den politiska terrängen av talmannen. Då nådde varken Alliansen eller ett politiskt samarbete över blockgränserna några framgångar.

– Jag har arbetat för att hålla ihop alliansen och söka stöd över blocken. Just nu finns det ingen lösning och bedömer dörren stängd att jag bli statsminister, säger Lööf under en presskonferens den 22 november.

Liberalerna har ännu inte öppet gett sitt stöd åt Stefan Löfven.

– Vi väntar med att kommentera tills att partirådet på söndag tagit ställning till de här två utkasten, säger Eric Aronson, pressekreterare hos Liberalerna, till Aftonbladet.

Att allianspartierna L och C öppnar dörren för en Socialdemokratiskt ledd regering kritiseras av bland andra KD-ledaren Ebba Busch Thor.

– Jag beklagar att de väljer att lämna Alliansen. Det är ett dåligt besked för Sverige, ett dåligt beslut för svensk borgerlighet, sa Ebba Busch Thor under en pressträff i riksdagen på fredagen.

Även Ulf Kristersson (M) är kritisk.

–Jag är sällan förbannad, men det här är ett riktigt dåligt beslut, säger M-ledaren.

Nästa statsministeromröstning planeras att genomföras den 16 januari.

Publicerad 11 January 2019 20:06