Sedan Högsta förvaltningsdomstolen gav Vellinge kommun grön ljus att införa tiggeriförbud säger sig nu flera kommuner vara öppna att förbjuda tiggeri.

Sedan Högsta förvaltningsdomstolen gav Vellinge kommun grön ljus att införa tiggeriförbud säger sig nu flera kommuner vara öppna att förbjuda tiggeri. Foto: Mostphotos.com

Undersökning: Flera skånska kommuner vill införa tiggeriförbud

"Nu när domen är undandröjd följer vi efter"

SKÅNE. Efter att Vellinge getts klartecken att införa ett tiggeriförbud ser flera kommuner att följa efter. I bland annat Staffanstorp och Landskrona har ledande politiker öppnat för att göra samma sak.

Av
Andreas Holm

– Vi har inväntat den juridiska processen. Nu när domen är undandröjd följer vi efter, sa Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, till Lokaltidningen kort efter Högsta förvaltningsdomstolen beslut.

Även i Landskrona och Båstad funderar politikerna på att införa ett tiggeriförbud.

–Det är en problematiskt. Grundproblematiken är att en sådan fattigdom finns i Europa 2017. Men i Sverige kan vi inte ta på oss rollen att ta hand om fattigdomsproblematiken i Rumänien och Bulgarien. Det måste lösas på europeisk nivå, sa Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande, till Lokaltidningen i höstas.

I en enkät som Dagens Samhälle gjort svarar 24 kommunstyrelseordförande runt om i landet att de är vill förbjuda tiggeri i sina respektive kommuner. En rad av dessa är moderatstyrda och flera av kommuner finns i Skåne. På ja-listan finns bland annat Burlöv, Höganäs, Kävlinge, Trelleborg och Örkelljunga. Samtliga 290 svenska kommuner fick frågan där 162 svarade.

Men flera partier går emot förslaget om att införa några förbud. Samtliga 38 centerpartister i enkäten svarar nej.

– Det finns redan lagstiftning som gör att polisen kan ingripa när det ligger organiserad brottslighet bakom tiggeriet. Att arbeta mot den organiserade brottsligheten är viktigare än att hålla på och flytta på människor som tigger, säger Hans-Göran Johansson (C), före detta polis och numera kommunstyrelsens ordförande i Värnamo, till TT.

De vill införa tiggeriförbud

Här säger sig kommunstyrelsens ordförande vara villiga att införa ett lokalt tiggeriförbud:

Burlöv

Danderyd

Ekerö

Essunga

Grästorp

Håbo

Höganäs

Katrineholm

Kungsbacka

Kävlinge

Landskrona

Mariestad

Sigtuna

Sotenäs

Staffanstorp

Sölvesborg (kommunstyrelsens vice ordförande Emilie Pilthammar (M) har svarat på enkäten)

Tranås

Trelleborg

Täby

Töreboda

Upplands-Bro

Varberg

Örkelljunga

Österåker

Källa: Dagens Samhälle

Publicerad 09 January 2019 08:44