Sverigedemokraterna i Eslöv föreslår att nyanlända ska kunna placeras i husvagnar, precis som i Staffanstorp. Bilden är från ett annat tillfälle.

Sverigedemokraterna i Eslöv föreslår att nyanlända ska kunna placeras i husvagnar, precis som i Staffanstorp. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Mostphotos.com

Sverigedemokraterna: Placera nyanlända i husvagnar

Vill ta efter "Staffanstorpsmodellen"

ESLÖV. Sverigedemokraterna i Eslöv föreslår i en motion att nyanlända ska placeras i husvagnar. Moderaterna i Staffanstorp beslutade hösten 2017 att nyanlända kunde få bo i husvagn tills de hittat eget boende, och nu vill alltså SD att Eslöv följer efter.

– När Staffanstorp införde det tyckte vi att det var ett intressant alternativ. Det har blivit ännu mer intressant nu efter att det har gått en tid och de har utvärderat det, säger Fredrik Ottesen, gruppledare i Sverigedemokraterna Eslöv, som tillsammans med Ted Bondesson står bakom motionen.

Kommunalrådet i Staffanstorp, moderaten Christian Sonesson, säger i en intervju i Sydsvenskan den 2 januari att det fungerar bra att placera nyanlända i husvagnar och han utesluter inte att det kan bli fler framöver. I dagsläget finns det åtta begagnade husvagnar som står uppställda på en grusplan utanför Staffanstorps tätort. Beslutet har blivit både uppmärksammat och kritiserat.

Utifrån länsstyrelsens fördelningstal ska Eslövs kommun under 2019 ta emot 34 flyktingar som anvisats enligt bosättningslagen. Det är upp till kommunen att ordna boende och eftersom det råder bostadsbrist menar SD att husvagnar kan vara ett sätt att lösa bostadssituationen för nyanlända. Detta för att "hantera skattebetalarnas pengar varsamt och omsorgsfullt" och för att "söka kostnadseffektiva lösningar på detta problem".

Inhyrning av lägenheter eller hotellplatser är ett onödigt dyrt alternativ: "husvagnar uppfyller de grundläggande behoven och ger tak över huvudet utan att en onödigt stor börda åläggs kommunens invånare", skriver Bondesson och Ottesen. De menar även att förslaget kan underlätta integrationen genom att de nyanlända får lära sig att det krävs arbete för att få en del av det mest grundläggande.

– En motprestation är att stå i bostadskö precis som alla andra medborgare och inte få en gräddfil, säger Fredrik Ottesen.

Publicerad 08 January 2019 11:15