Stopp för matcher på Malmö ip. Uefa godkänner inte konstgräsplanen och fritidsförvaltningen släpper inte in publik förrän renoveringarna på idrottsplatsen har godkänts i en slutbesiktning.

Stopp för matcher på Malmö ip. Uefa godkänner inte konstgräsplanen och fritidsförvaltningen släpper inte in publik förrän renoveringarna på idrottsplatsen har godkänts i en slutbesiktning. Foto: Mostphotos.com

Stopp för matcher på Malmö ip – bollen studsar inte tillräckligt bra

FCR och MFF kan tvingas flytta matcher

MALMÖ. Bollen rullar inte FC Rosengård och Malmö FF:s väg. Konstgräsplanen på Malmö ip är i så pass dåligt skick så alla matcher stoppas. Nu måste klubbarna se sig om efter andra arenor att spela träningsmatcher på.

Av
Andreas Holm

– Vi hade fått uppgiften att spel på ip var möjligt. Jag kan inte förstå den här svängningen. Vi tappar definitivt publik om vi måste flytta och vår cupmatch mot LB07 är vald som tv-match vilket också kan bli problem, säger FC Rosengårds klubbchef Erling Nilsson till Sydsvenskan.

Enligt tidningen underkändes planen av Uefa strax innan jul. Malmö ip som just nu genomgår flera renoveringar kommer inte bli aktuell för några som helst matcher förrän problemen åtgärdas. Bland annat finns försänkningar på planen och bubblor har upptäckts i plastgräset. Men den största anledningen till att planen inte godkänns i besiktningen beror på för dålig studs.

– Det rörde sig om någonstans mellan en halv och en meter för dålig studs, säger stadionområdets enhetschef Håkan Zetterstrand till Sydsvenskan. Leverantören hävdar att den blir bättre med användning, att den packas och därmed får bättre studs.

FC Rosengård dam och Malmö FF:s inplanerade träningsmatcher måste därför flyttas. FCR har fortfarande tillåtelse att träna på sin hemmaplan. MFF har en inbokad träningsmatch, en av många under våren, den 18 januari på Malmö ip. Även årets första träning inför publik på måndag nästa vecka stoppas. Håkan Zetterstrand tror inte att idrottsplatsen blir godkänd av Uefa eller fritidsförvaltningen förrän i slutet av månaden.

– Entreprenören har inte utfört alla arbeten på de publika ytorna, bland annat grindar. Det innebär att jag inte kan släppa in publik. Enligt kontraktet har de ju till den 28 februari på sig, men vi vill gärna ha cupmatcher där. Det är stadsfastigheter som äger projektet, vi bara hyr, men jag förväntar att de gör något åt det direkt nu i början på veckan.

Om inte Malmö ip fått tummen upp innan 17 februari riskerar även MFF:s möte mot Degerfors i svenska cupen att flyttas.

Publicerad 07 January 2019 13:00