Behovet av volontärer på Värmestugan i Helsingborg är stort, enligt ordförande Angela Elek.

Behovet av volontärer på Värmestugan i Helsingborg är stort, enligt ordförande Angela Elek. Foto: Mostphotos/privat

Akut behov av hjälp för hemlösa: "Efter jul engagerar sig inte lika många"

Värmestugan behöver ett tiotal fasta volontärer

HELSINGBORG.

Värmestugan är i stort behov av volontärer. Redan i dag, på måndagskvällen behöver man hjälp för att bland annat servera mat till hemlösa.
– Under vintern kommer fler hemlösa till oss och vi saknar volonärer överlag, säger Angela Elek, ordförande på Värmestugan i Helsingborg.

Redan i dag måndag mellan 16-20 behövs volontärer akut till Värmestugan i Helsingborg för att kunna förse hemlösa med mat och fika, bland annat. Att det är vinter gör att fler hemlösa söker sig till organisationen och i kombination med att man överlag saknar volontärer gör att behovet att hjälpinsatser ökar.

– Vi har 30-32 volontärer som hjälper till av varierande grad. Men vi skulle behöva vara 40 som går på ett rullande schema. Just i veckan är det extra olyckligt då många av de ordinarie volontärerna är sjuka, säger Angela Elek.

Därför går man nu ut med att behovet av volontärer är akut och för att hjälpa till krävs ingen tidigare erfarenhet.

– Det handlar främst om att värma och servera mat, engagera sig i klädbyte som vi har på onsdagar. Det handlar mycket om att finnas där.

Under vintern har det kommit ungefär mellan 40 och 62 hemlösa till Värmestugan för att få mat eller kläder. Under julen var man nästan övermannade med volontärer.

– Det är många som vill hjälpa till under julen – julafton, juldagen. Men sedan är det kanske inte lika intressant att hjälpa till, men vi behöver verkligen hjälpen året om, säger Angela Elek.

Även om volontärbehovet är akut har man tidigare lyckats lösa serveringen med mindre bemanning än 5-6 personer dagligen som det egentligen krävs. Men arbetsbelastningen på volontärerna blir hård, enligt Angela Elek.

– Vi tar emot all hjälp vi kan få, säger hon.

Volontär

För den som vill bli volontär går det bra att kontakta Värmestugan Helsingborg på deras facebooksida eller skicka ett mejl till info@varmestuganhelsingborg.se

Publicerad 07 January 2019 14:29