Mannen övervakade kvinnan bland annat genom att fästa en gps-anordning på hennes bil utan hennes vetskap. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Mannen övervakade kvinnan bland annat genom att fästa en gps-anordning på hennes bil utan hennes vetskap. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: mostphotos.com

Placerade gps-anordning på tidigare flickväns bil

62-årig man dömd för olaga förföljelse

SÖDERSLÄTT.

En 62-årig man döms för att ha förföljt sin tidigare flickvän. Bland annat övervakade mannen kvinnan med hjälp av en gps-anordning på hennes bil, dök upp vid hennes arbetsplats och bostad upprepade gånger samt lade ett paket med hennes trosor i brevlådan.

Den 62-åriga mannen och kvinnan träffades och inledde en kärleksrelation 2015 som varade i ett par månader för att sedan övergå i vänskap. Kvinnan avslutade vänskapsrelationen i början på 2017.

Mannen behöll nycklar till hennes hem och sim-kortet till hennes telefon utan tillåtelse. Under ett år har 62-åringen på olika sätt förföljt och övervakat den tidigare flickvännen genom att dyka upp på hennes arbetsplatser, vid hennes bostad, vid hennes nya pojkväns bostad samt skickat flera sms med bilder på hennes hus och bilar.

Han har också övervakat henne genom att fästa en gps-anordning på hennes bil utan kvinnans vetskap. Enligt polisens förundersökning framgår att applikationen som använts för att se gps:en har avlästs 229 gånger under tidsperioden.

Mannen har också fotograferat kvinnans nya pojkväns hus och tv och han skickade bilderna till kvinnan under tiden hon befann sig i huset. Genom 62-åringens egna uppgifter har det kommit fram att han har kommit till platsen och vidtagit samtliga åtgärder för att "han ville visa henne att han hade koll på henne". Dagen efter händelsen lämnade han ett paket med kvinnans trosor i hennes brevlåda. Paketet innehöll även en lapp adresserad till hennes nya pojkvän.

Enligt tingsrättens mening är det helt uppenbart att 62-åringen har ägnat sig åt att förfölja kvinnan och att var och en av de gärningar han har gjort sig skyldig till i och med detta har utgjort led i en upprepad kränkning av kvinnans integritet. 62-åringen döms därför för olaga förföljelse.

Straffvärdet uppgår enligt tingsrätten till något under sex månaders fängelse. Men med hänsyn till att mannen är tidigare ostraffad och att han har samtyckt till och befunnits lämplig för samhällstjänst kan påföljden istället bestämmas till villkorlig dom med samhällstjänst.

Sammantaget menar tingsrätten att antalet samhällstjänsttimmar ska bestämmas på så sätt att de motsvarar fyra månaders fängelse, det vill säga 120 timmar.

Publicerad 06 January 2019 08:13