Faraomyra.

Faraomyra. Foto: Mostphotos.com/April Nobile

Bostäder invaderade av tropisk myra: "Inget vidare"

Saneringar har inte hjälpt

MALMÖ. Över 60 lägenheter på Bellevuegården i Malmö har invaderats av faraomyror. Trots flera saneringar är de ovälkomna gästerna kvar.
– Arbetet bygger på ett samarbete med hyresgästerna eftersom vi behöver tillgång till lägenheterna när vi sanerar, säger Jonas Santonsson på Stena fastigheter till Lokaltidningen.

Av
Marek Stefaniak

Jon Loman

Faraomyror kommer ursprungligen från tropiska länder i Afrika och är svåra att bli av med. Till skillnad från andra typer av myror bor flera drottningar i samma bo. När det blir trångt flyttar en drottning och några arbetare för att bygga ett nytt bo någon annanstans.

Hyresgästerna på Bellevuegården har fått sätta ut myrfällor och även Miljöförvaltningen är inkopplad. Men problemet kvarstår, vilket Hem & Hyra var först med att rapportera om.

– Det är inget vidare det här. De biter inte men en gång när jag satt i vardagsrummet och drack kaffe hade jag plötsligt en på handen. Jag tycker att man borde kunna få reducerad hyra., säger en av de boende till tidningen.

Jonas Santonsson, fastighetschef på Stena fastigheter i Malmö AB, tycker att ordet invasion är ett lite för starkt uttryck i sammanhanget men medger att det finns ett myrproblem.

– Arbetet bygger på ett samarbete med hyresgästerna eftersom vi behöver tillgång till lägenheterna när vi sanerar. Det är inte alla som har möjlighet att vara hemma när vi väl sätter igång, säger han till Lokaltidningen.se.

Fastighetsbolaget har tillsammans med Anticimex gjort två saneringar under vintern och planerar en tredje nu i januari.

– Vi förlitar oss på Anticimex metoder och enligt deras rapporter så blir det färre och färre myror för varje sanering vi gör. Jag hoppas att det blir den sista saneringen, men behövs det fler så kommer vi att fortsätta, säger Jonas Santonsson.

Bostadsområdet Bellevuegården i Malmö som byggdes i början av 1970-talet.

Bostadsområdet Bellevuegården i Malmö som byggdes i början av 1970-talet. Foto: Mostphotos.com

Publicerad 04 January 2019 09:58