"Känns väldigt ledsamt att vi har så dåliga läkare i Sverige idag och vi har inget värde. Tyvärr så kommer jag mista min make inom en snar framtid", skriver mannens fru i anmälan. Foto: Mostphotos.com

Anmälan: Läkare uppmanade cancersjuk att äta physalisfrö

"Har känslan av att dom inte vill att han ska överleva"

STAFFANSTORP/LUND. Mannens mage började bete sig underligt. Efter ett antal läkarbesök konstaterades cancer som spridit sig. Nu har vården anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Av
Andreas Holm

– Känns väldigt ledsamt att vi har så dåliga läkare i Sverige idag och vi har inget värde. Tyvärr så kommer jag mista min make inom en snar framtid, skriver mannens fru i anmälan.

Förra året sökte mannen i 75-årsåldern hjälp på en specialistmottagning i Lund. Där blev han enligt anmälan ombedd att äta physalisfrö. En månad senare fick mannen en tid hos läkare på vårdcentralen i Staffanstorp. Läkaren beställde röntgen men ska enligt anmälan inte tagit sig tid att undersöka patientens mage och tarm. Fem månader senare kallades mannen till röntgen där det konstaterades cancer i ändtarmen och att tumören spridit sig till andra organ i kroppen.

– Då rasar hela vår värld, uppger mannens fru.

I sitt klagomål på vården menar kvinnan att om mannens problem tagits på allvar hade cancern kanske inte spridit sig. Vid sin första cellgiftsbehandling drabbades mannen av blodförgiftning och lunginflammation. I anmälan berättar kvinnan att läkarna gav olika information. Några sa att de var oroliga om mannens kropp skulle klara av behandlingen men ville ge det en chans. Andra ville ge andra typer av cellgifter.

– Har känslan av att dom inte vill att han ska överleva, skriver hon i anmälan.

I början av december svarade Ivo på klagomålet. I sitt beslut står att Ivo inte utreder ärendet ”eftersom verksamheterna inte har fått möjlighet att besvara klagomålet” och lämnar klagomålet vidare till berörda vårdenheter.

Publicerad 04 January 2019 07:00