Personen på bilden är inte kvinnan i artikeln.

Personen på bilden är inte kvinnan i artikeln. Foto: Mostphotos.com

Kvinna skadades av osäkrat brunnslock – kompenseras inte av kommunen

Gatuchefen: "Det krävs att kommunen ska ha varit vårdslös"

SJÖBO.

När ett par tog en promenad i Bjärsjölagård i somras slutade det med besök på akuten. Kvinnan skadade en hand så allvarligt att hon sex månader senare har svårt att använda den. Sjöbo kommun kommer dock inte ge någon ersättning och menar att man inte kan hålla koll på alla hål.

Av
André Kvist

Det var i somras som ett par från Veberöd var på besök i Bjärsjölagård. När de vandrade på Motionsgatan nära idrottsplatsen föll plötsligt kvinnan framlänges. Ett brunnslock som hon trampat på var felaktigt monterat, berättar kvinnans make för Ystads Allehanda.

Fallet slutade med en fraktur och besök på akutmottagningen. Ett halvår senare har kvinnan ännu svårigheter att använda handen. Maken kontaktade kommunen dagen efter och ansåg att de borde ta ansvar för olyckan. Man begärde skadestånd för sveda och värk.

– De beklagade olyckan, och sa att de inte kände till att brunnslocket var felaktigt. Efter mitt samtal satte de upp koner och bytte locket. Vi angav ingen summa, men kommunen kunde gott ha visat lite god vilja och gett oss någon kompensation, säger maken till tidningen.

Efter att försäkringsbolaget Kommunassurans gjort en bedömning beslutade Sjöbo kommun att inte betala ut skadestånd. Dels för att det inte fanns någon rapport om ett trasigt brunnslock och även att man då inte kan hållas ansvariga för vårdslöshet. Enligt kommunens gatuchef Christel Wohlin är det sällan skadeståndskrav går igenom.

– Det är ytterst sällan de fallen leder till någon ersättning. Det krävs att kommunen ska ha varit vårdslös, och en kommun kan inte ha koll på alla håll, säger hon till YA.

Publicerad 03 January 2019 09:01