Från vänster: Anton Möllerström, Hannes Möllerström, Amanda Appelgren, Ellen Appelgren, Max Larsson, Elton Bjerrliden, Silke Bjerrliden och Minna Larsson.

Från vänster: Anton Möllerström, Hannes Möllerström, Amanda Appelgren, Ellen Appelgren, Max Larsson, Elton Bjerrliden, Silke Bjerrliden och Minna Larsson. Foto: Kerstin Svensson

Barnens egna tradition: Plockar upp skräpet efter nyårsnatten

"Vi tycker att det ska vara rent och inte ligga en massa skräp överallt"

LÖDDEKÖPINGE.

Rester från fyrverkeripjäser och raketer som ligger och skräpar på gatorna dagen efter nyårsafton är en vanlig syn. Det vill en grupp barn i Löddeköpinge ändra på. I flera år har de plockat skräp tillsammans på nyårsdagen och i år var inget undantag.

Av
John Nordh

Utrustade med en skrinda och en vagn begav sig de fyra syskonparen Hannes och Anton Möllerström, Amanda och Ellen Appelgren, Max och Minna Larsson samt Elton och Silke Bjerrliden ut på en skräpplockarrunda i Löddeköpinge på nyårsdagen. Tre timmar senare hade de fyllt vagnen och skrindan med sådant som lämnats kvar efter nyårsnattens firanden.

– Vi hittade stora lådor, raketpinnar och rester från smällare. Vi hittade också lite krossat glas men vi hade inte handskar med oss så det kunde vi tyvärr inte ta upp, säger Hannes Möllerström.

Barnen har gjort skräpplockarrundan på nyårsdagen till en tradition som sträcker sig flera år tillbaka. För Hannes var det andra året i rad han var med.

– Vi tycker att det ska vara rent och inte ligga en massa skräp överallt. Det är inte bra för djuren eller för naturen om det ligger kvar ute, säger han.

Hannes Möllerström berättar att barnen får mycket beröm från Löddebor som de möter på sina rundor. Barnens initiativ har också väckt många glada tillrop i ett inlägg i Facebookgruppen Löddekoll.

– Folk säger att vi är duktiga och att vi är guld värda. Då känns det bra i magen och man blir stolt över sig själv, säger han.

Skräpplockarrundan avslutades med korvgrillning hemma hos en av kompisarna. Att plocka skräp är inte bara tråkigt och barnen planerar att fortsätta med sin tradition.

– Det är väldigt kul när man hittar något stort. Det får inte plats så mycket på skrindan så då får man tänka om och lasta på ett annat sätt så att allt får plats, säger Hannes Möllerström.

Publicerad 03 January 2019 09:10