Vid årsskiftet försvinner karensdagen vid sjukdom och ersätts av karensavdrag.

Vid årsskiftet försvinner karensdagen vid sjukdom och ersätts av karensavdrag. Foto: Mostphotos

Karensdag slopas – ersätts med avdrag vid sjukdom

Förändring vid årsskiftet

arbete.

Snart försvinner karensdagen vid sjukdom och ersätts i stället av karensavdrag. Förändringen kan påverka vissa, men för andra kan skiftet eventuellt bli en fördel.

Vid årsskiftet försvinner karensdagen och då i stället ersätts av ett så kallat karensavdrag, något som klubbades igenom i riksdagen i våras. Avdraget blir 20 procent av genomsnittlig veckoersättning av lönen vid sjukfrånvaro. Avdraget blir en hel dag för den som inte omfattas av regler baserade på sjuklönelagen.

– Syftet med denna förändring är att uppnå en rättvis självrisk i samband med sjukfrånvaro, säger Christina Waldhagen, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

Störst fördel av de nya reglerna får de som jobbar oregelbundet.

– Som det ser ut med nuvarande regler får du ett ganska stort avdrag om du insjuknar låt säga en dag när du arbetar ett långt arbetspass, då går karensdagen in. Med de nya reglerna blir avdraget 20 procent av genomsnittlig lön för en arbetsvecka, vilket gör att du skulle kunna få en del sjuklön en dag du jobbar ett långt arbetspass, säger Christina Waldhagen.

Men det finns de som inte har samma fördel med förändringen. Som exempel om man jobbar kort tid, med exmempelvis betalning för fem timmar, och blir sjuk en sådan dag. I det fallet kan avdraget bli större än med tidigare karensdagssystem.

Publicerad 31 December 2018 00:00