Allt fler länder och turistorter inför så kallade turistskatter. 2019 är det dags för Japan, Kroatien och Nya Zeeland.

Allt fler länder och turistorter inför så kallade turistskatter. 2019 är det dags för Japan, Kroatien och Nya Zeeland. Foto: Mostphotos.com

Sayonara Japan: Hit blir det dyrare att resa 2019

RESOR. Vi reser som aldrig förr och det sätter sina spår på platserna vi besöker. Så pass att allt fler länder inför turistskatter. Tre länder – Kroatien, Japan och Nya Zeeland – höjer eller inför turistskatter nästa år.

Av
Oskar Andersson

Redan den 7 januari inför Japan turistskatt. Den så kallade "Sayonara-skatten" är en utreseskatt som alla, oavsett om man är medborgare eller turist, måste betala när de lämnar landet. Det kommer att kosta 1000 yen att ta sig från Japan, vilket i svenska pengar är cirka 80 kronor.

Skatten läggs direkt på flygbiljetten och pengarna ska gå till fler flerspråkiga guider vid turistattraktioner, förbättrad infrastruktur på flygplatser och gratis wifi i lokaltrafiken, skriver Aftonbladet.

Kroatien har seglat upp som ett riktigt turistmekka de senaste åren och landet har redan infört en turistskatt för att hantera strömmarna av besökare. 2019 höjer Kroatien sin dagliga turistskatt under högsäsong med 25 procent vilket i praktiken innebär cirka tre kronor per dygn.

Skattehöjningen gäller för varje natt i landet oavsett om det är på en väns soffa eller på ett flådigt hotell. Enda undantaget är på campingplatser där den nuvarande taxan behålls.

I mitten av 2019 väntas även Nya Zeeland införa en turistskatt för alla utom besökare från Australien och öarna i Stilla havet. Skatten ska ligga på 35 nya zeeländska dollar vilket motsvarar cirka 205 kronor och lagförslaget behandlas just nu i parlamentet.

Skatteintäkterna är tänkta att återinvesteras i turismnäring, infrastruktur och miljövård.

Publicerad 25 December 2018 00:00