Nya lungor ger Beatrice Halby hopp

Kämpar för att fler ska donera organ

LOMMA.

Förra året sattes 24-åriga Beatrice Halby från Lomma upp på väntelistan för att få nya lungor. Hon är född med cystisk fibros och hennes tillstånd hade börjat försämras drastiskt. Tillgången på donerade organ är osäker och många har behov av transplantation – i Sverige över 800 personer – och mycket ska stämma för att en operation ska lyckas. Efter ett års väntan opererades Beatrice Halby nyligen och med nya lungor kan hon nu börja planera sitt framtida liv.

Av
Mattias Grenholm

I hela sitt liv har Beatrice Halby vetat att hon en dag skulle kunna kunna få behov av nya lungor. Fram till för fyra år sedan levde hon i stort sett utan komplikationer men utsattes då för ett bakterieangrepp i slemmet som bildas i lungorna vid cystisk fibros.

Detta gjorde att hennes tillstånd gradvis försämrades och våren 2017 beslutade hennes läkare att det var dags att göra en utredning om hennes behov av transplantation.

– Vid det laget hade mina lungor börjat skrumpna och jag kunde bara ytandas. Det kändes som att ”golvet” i lungorna hade höjts och mina axlar var nästan uppe vid öronen, så spänd var jag, säger hon.

Utredningen blev klar efter sommaren och hon sattes upp på väntelistan för att få nya lungor. Läkaren hade gjort bedömningen att hon var tillräckligt sjuk för att behöva nya lungor – nu gällde det för Beatrice Halby att hålla sig tillräckligt frisk för att kunna ta emot dem.

– Mitt tillstånd var stabilt dåligt då, kroppen var sliten och jag hade gått ner mycket i vikt. Men jag gjorde vad jag kunde för att hålla mig i form, var ofta ute i stallet och red när orken tillät och promenerade med hundarna.

Fysisk förberedelse är en sak – den mentala en helt annan.

– Jag blev mästare i psykologisk judo under väntetiden. Jag lät de jobbiga tankarna komma men jag ältade dem inte. Min räddning var att skriva mycket, och så har jag ett fint nätverk genom organisationen MOD, säger hon.

MOD står för Mer Organdonation och arbetar för att lyfta frågor om organdonationer och samarbetar med sjukvården och politiker för att sprida information. Beatrice Halby har varit engagerad sedan 2014 och har fått många vänner i samma situation sim hon varit i.

I Sverige väntar cirka 800 personer på nya organ – och siffran är konstant över tid. Trots att undersökningar visar att 85 procent av befolkningen är positiva till organdonationer så är bara 15-16 procent registrerade som donatorer.

– Ett problem är att vi i Sverige är för rädda för döden och inte pratar med våra anhöriga om vad vi vill ska hända med vår kropp när vi gått bort, menar Beatrice Halby.

"Ett problem är att vi i

Sverige är för rädda för döden"

Det finns dock en positiv trend, även om det är svårt att veta om den är bestående. 2017 slogs ett rekord med 188 donatorer, vars organ i sin tur har kunnat hjälpa upp till åtta personer i behov. Under årets Donationsvecka i oktober, då bland andra Socialstyrelsen bedriver kampanj för att fler ska göra sin donationsvilja känd, kom det in 12 439 anmälningar till donationsregistret, vilket är en ökning med 36 procent sedan förra året och nytt rekord.

För Beatrice Halby har en ny fas i livet börjat. En sen kväll i augusti kom det efterlängtade samtalet med besked om att ett par lungor väntade henne. Hon var på sina morföräldrars lantställe och hon fick en kort stund på sig att samla sig och kontakta familj och vänner innan taxin kom.

– Det var den snabbaste timmen någonsin i mitt liv. Jag är inte mycket till att stirra upp mig – det blir bara värre då – men det var mycket att tänka på.

På lasarettet i Lund fick hon vara tillsammans med familj, vänner och ett filmteam som följt henne under väntetiden, inför operationen. Tidigt på morgonen rullades hon in i operationssalen och åtta timmar senare var den lyckosamt över.

– När jag vaknade dagen efter och tog mitt första andetag kändes det först läskigt. Det liksom knastrade och kändes som om lungorna var gjorda av aluminiumfolie som blåstes upp. Men ganska snart kändes det fint och alldeles som mina, säger hon.

Nu ett par månader in i sitt liv med nya lungor mår hon bra och har börjat planera längre än en månad i taget. Nästa år planeras en dokumentärfilm sändas på SVT om organdonationer där Beatrice Halby medverkar. Vid det laget har hon kanske börjat plugga webbkommunikation och skaffat en hund som hon kan träna agility med. Och hennes engagemang för MOD fortsätter.

Fakta

Uttalad vilja eller anhörigas beslut

Enligt Transplantationslagen får biologiskt material avsett för transplantation eller annat medicinskt ändamål tas från en avliden människa om denne har medgett det eller det på annat sätt kan utredas att åtgärden skulle stå i överensstämmelse med den avlidnes inställning.

Den avlidnes organ får inte transplanteras om den skriftligen har motsatt sig ett sådant ingrepp eller uttalat sig mot det eller det av annat skäl finns anledning att anta att ingreppet skulle strida mot den avlidnes inställning.

Om det är oklart vad den avlidne har önskat i detta hänseende är det de anhöriga som får avgöra om donation ska ske eller ej.

Källa: Transplantationslagen

Publicerad 21 December 2018 00:00