Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Scanpix Danmark/Morten Juhl

Läkare kontrollerade ogifta kvinnor – får inte tillbaka sin legitimation

"Skulle kunna leda till allvarliga konsekvenser"

MALMÖ. Läkaren gick olovligen in i 20 patientjournaler. Syftet misstänks ha varit att kartlägga känsliga uppgifter om ogifta kvinnor. Mannen vill ha tillbaka sin yrkeslegitimation – men får avslag.

Mannen gjorde sammanlagt 177 olovliga slagningar i kvinnornas journaler. Där kom han åt information som rörde bland annat mental ohälsa och eventuella testresultat för könssjukdomar.

Ingen av kvinnorna var vid tillfället patienter hos läkaren, men mannen visade sig känna flera av deras släktingar.

Malmö tingsrätt fällde mannen för dataintång och dömde honom att betala 30 dagsböter.

Under rättegången vittande offren om att de olagliga slagningarna var led i en hederskultur som går ut på att kontrollera ogifta kvinnor. Mannen har hela tiden nekat till anklagelserna, men enligt domstolen är det troligt att motivet varit hedersrelaterat.

På grund av brottet han dömts för blev läkaren fråntagen sin yrkeslegitmation – som han nu vill ha tillbaka.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) säger dock nej och hänvisar till att förtroendet för läkaren inte är återställt.

"Ur samhällets synvinkel skulle bristande förtroende för enskilda yrkesutövares lämplighet att utöva sitt yrke kunna få återverkningar även på tilliten och förtroendet för hälso- och sjukvården i stort, vilket skulle kunna leda till allvarliga konsekvenser", skriver HSAN i sitt beslut.

Publicerad 20 December 2018 14:50