Kvinnan fick en nervskada med känselbortfall efter den extremt långa tandutdragningen.Fotot är från ett annat sammanhang.

Kvinnan fick en nervskada med känselbortfall efter den extremt långa tandutdragningen.Fotot är från ett annat sammanhang. Foto: Mostphotos.

Utdragning av tand tog drygt fem timmar: "Ett trauma"

Krävde 16 bedövningssprutor och tre tandläkare – tanden fortfarande kvar

MALMÖ.

Det tog drygt fem timmar, 16 bedövningssprutor och tre tandläkare i försök att dra ut en kvinnas visdomstand. Ingreppet har inneburit mycket smärta och en ny operation på Käkkirurgen. ”Ren tortyr” skriver kvinnan i sin anmälan till till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Kvinnan skulle spola av en tandficka som uppstått runt en visdomstand, men tandläkaren övertalade henne att dra ut tanden. Kvinnan var tveksam till det, men tandläkaren började i alla fall. Redan innan röntgen hade kvinnan fått tre bedövningssprutor. Fyra timmar senare gick tandläkaren hem, trots att tanden var kvar. Då hade sköterskan redan avvikit.

– Nästa sköterska svimmade nästan när hon kollade in i munnen och även hon gick i väg för att handla och lämnade tandläkaren ensam, ren tortyr, skriver kvinnan i sin anmälan.

Hon fortsätter:

– 16 bedövningssprutor och att ligga spänd i nästan sex timmar gjorde mig okapabel att bedöma situationen. Jag litade på att de visste vad de höll på med.

En tredje tandläkare tog över och klinikchefen sydde ihop henne. Utan att tanden var borta.

– De lämnade en bit av tanden och påstod att det inte var några problem, att det inte skulle skapa problem i framtiden.

Efteråt har kvinnan lidit av smärta och förutom smärtstillande har hon fått ta sex pencillinkurer. Dessutom har hon ingen känsel i underläpp och tunga och hennes smaksinne är försvagat. Hon påpekade detta ett flertal gånger för tandläkarmottagningen, där de sa att hon skulle ge det tid. Hon vände sig då till Käkkirurgimottagningen för att få hjälp och det visade sig att kvinnan har fått en bestående nervskada med känselbortfall

– De hade aldrig hört talas om något liknande. De säger att de väldigt sällan eller aldrig håller på i mer än en timme. Så mycket smärta som jag har genomlidit både psykiskt och fysiskt under denna period. Det är ett trauma som jag aldrig glömmer.

Kvinnan har anmält händelsen till Ivo, som menar att tandutdragningen borde ha avbrutits tidigare och patienten skulle ha remitterats till en specialistklinik. Tandvårdsbehandlingen har inte heller varit förenlig med vetenskap och beprövad erfarenhet. Ivo är också kritisk till att patientens behandling inte är nedtecknad i patientjournalen.

Publicerad 16 December 2018 00:00