Markus Rosenberg jublar över MFF:s avancemang till klubbens första sextondelsfinal i Europa League.

Markus Rosenberg jublar över MFF:s avancemang till klubbens första sextondelsfinal i Europa League. Foto: Ritzau Scanpix/Lefteris Pitarakis

MFF:s bragd i Istanbul: ”En underbar glädje”

Tog sig till sitt första slutspel i Europa League

MALMÖ/ISTANBUL. Malmö FF har skrivit historia. För första gången har laget tagit sig till slutspel i Europa League. På Vodafone Park i Istanbul besegrades Besiktas med 1-0. Målskytt för andra matchen i rad – Marcus Antonsson.

Av
Andreas Holm

– Det är helt overkligt. Det går inte att säga någonting annat. Vi krigar för varandra hela vägen, säger Marcus Antonsson till Kanal 9.

Själv skrev sig anfallaren sig in i Malmö FF:s historieböcker som den som sökt MFF vidare i EL.

– Det var underbart att se bollen rulla i mål. Detta är det största jag varit med om.

Före avspark hölls en tyst minut för Håkan Jeppsson, MFF-ordföranden som hastigt avled för en vecka sedan. Innan matchen sa Uwe Rösler att laget skulle vinna för Jeppssons skull. Det blev en känslosam hyllning efter segern.

– Vi skrev historia och det var mycket känslor. Han log åt oss där uppe. Han hade varit stolt, säger MFF-tränaren till Kanal 9.

MFF nollade Besiktas över två matcher, 2-0 hemma på Stadion tidigare i höstas och 1-0 borta under den avgörande omgången under torsdagskvällen. Det var däremot inte tal om en lätt seger.

Redan efter nio minuter var Besiktas nära att ta ledning efter både stolpe och en ribbträff och tryckte på bra innan MFF hittade rytmen.

Strax efter pausvilan vann MFF en boll i egen försvarszon, sedan hittade Markus Rosenborg ”Mackan” Antonsson som tog sig förbi två försvarare och satte 1-0. Några minuter senare fick Besiktas Quaresma rött efter en tuff stämpling på nyss inbytte Franz Brorsson. Sakta om säkert började MFF hålla greppet, men var nära ett par gånger att bjuda in Besiktas till 1-1, och därmed missa avancemang. Men resultatet höll sig och MFF slutade tvåa i sin grupp bakom Genk.

– Ett välförtjänt avancemang. Hela laget gör en kanoninsats, säger Kanal 9-experten Anders Svensson.

För andra året i rad kommer ett svenskt lag spelar sextondelsfinal i Europa League, efter att Östersunds FK lyckats förra året.

ÖFK åkte då ut mot Arsenal, som tillsammans med bland andra Inter, Valencia, Dinamo Zagreb och Chelsea kan bli MFF:s motstånd i februari nästa år.

Lottning sker på måndag den 17 december.

– Nu kan vi hålla andan uppe och detta är en härlig morot. Spelarna får något att spela för under försäsongen. Just nu vill jag inte tänka på vilket motstånd jag vill ha, nu ska jag ha lite semester, sa Uwe Rösler med ett leende efter slutsignalen.

Fakta: MFF:s väg till slutspel

Kval till Champions League

Omgång 1

Drita-MFF 0-5 (0-3, 0-2)

Omgång 2

Cluj-MFF 1-2 (0-1, 1-1)

Omgång 3

MFF-Vidi 1-1 (1-1, 0-0), Vidi vidare på bortamål

Playoff Europa League

MFF-Midtjylland 4-2 (2-2, 2-0)

Gruppspel, Grupp I

Genk-MFF 2-0

MFF-Besiktas 2-0

Sarpsborg 08-MFF 1-1

MFF-Sarpsborg 08 1-1

MFF-Genk 2-2

Besiktas-MFF 0-1

Publicerad 14 December 2018 07:22