Bakom en vägg i lastbilssläpet gömdes över tre miljoner cigaretter till ett värde om närmare fem miljoner kronor.

Bakom en vägg i lastbilssläpet gömdes över tre miljoner cigaretter till ett värde om närmare fem miljoner kronor. Foton: Tullverket

Förde in över tre miljoner cigaretter – nu åtalas två män

Dolde tobaken bakom skiljevägg i en lastbil

MALMÖ. Bakom en vägg doldes männens gömma i lastbilen. Från Belgien kördes en last på över tre miljoner cigaretter till ett värde på nästan fem miljoner kronor. Resan mot Stockholm tog stopp i tullen vid Öresundsbron. Nu åtalas två män i 40-årsåldern vid Malmö tingsrätt.

Av
Andreas Holm

Det var den 23 juli i år som männen strax innan midnatt skulle passera den svenska gränsen. Men tullpersonal fattade misstankar om det tomma lastbilssläpet och valde att undersöka saken närmare. Då upptäcktes en skiljevägg som skruvats upp bak i släpet. Bakom väggen hittades åtta lastpallar täckta i svart plast. I flera lådor fanns totalt 3,2 miljoner cigaretter av märket Marlboro. Värdet uppskattas enligt Tullverket till 4 928 000 kronor.

De båda männen, som kommer från ett sydeuropeiskt land, arbetar som yrkeschaufförer och körde sin lastbil till Belgien där ett släp hämtades. En av männen ska enligt åtalet varit på besök i Sverige tidigare i somras, där han ska fått veta om ett "arbetstillfälle". Vad exakt det handlar om vill inte männen berätta om.

"Om man får cash så bryr man sig inte om vad man kör", ska en av förarna uttryckt sig under ett förhör. Han pekas även ut av den andra som den som kan tänkas veta mer om lasten, då han hade telefonkontakt med en okänd person under resan till Sverige.

En av männen berättar också om en familj från hemlandet som beskrivs som "de stora bovarna".

– Jag kan inte hjälpa er. Jag säger som jag skulle göra för att de inte ska skära halsen av mig, säger han i förhör.

Männens fingeravtryck har hittats på skiljeväggen som sattes upp för att dölja cigarettgömman, men båda förnekar sin inblandning och är oförstående till lasten.

– Blev arg. Jag har inte transporterat cigaretter, säger en av de åtalade männen i ett förhör.

Nu åtalas de båda för olovlig förflyttning av skattepliktiga varor, där åklagare menar på att det rör sig om ett grovt brott med hänsyn till "att det avsett särskilt stor mängd cigaretter och särskilt högt belopp undandragna skatter och avgifter."

Publicerad 14 December 2018 07:00