Försäljningen av verk går till Stadsmissionens arbete med hemlösa.

Försäljningen av verk går till Stadsmissionens arbete med hemlösa. Foto: Privat

En skitbra idé: Galleri Bajs verkar för de hemlösa

MALMÖ.

Ola Stureson har skapat ett galleri på sin toalett, som har det talande namnet Galleri Bajs. Verk upphängda där säljs till högstbjudande och pengarna går till Stadsmissionen i Malmös arbete med hemlösa.

Ola Sturesson har alltid haft tavlor på sin toalett. Strax efter att han hade målat om den i blått fick han se ett inslag på tv om nyöppnandet av Nationalmuseum.

– De hade valt att inte ha väggarna i klassiskt vitt, utan de var röda, blå och gula. Jag tyckte om det. När jag hängde upp mina bilder slogs jag av tanken att det här ju var lite som Nationalmuseum, det vill säga som ett galleri, säger han.

Del av tavlan till försäljning just nu.

Del av tavlan till försäljning just nu. Foto: Privat

Och så var Galleri Bajs född. Försäljningen av verken upphängda där går till Stadsmissionen i Malmö, efter budgivning.

– Vi lever i en tid då vi måste anstränga oss och göra vad vi kan mot sådant som är fel. Det börjar bli kallt och det är fruktansvärt att det finns människor som är hemlösa.

Påseendet av verket sker endast digitalt via Facebookgruppen Galleri Bajs. Först ut är Jonas Svensson verk från kravallerna på Limhamn. Utgångspriset på 100 kronor är nu uppe i 500 kronor. Näst i tur är ett grafiskt verk. Ola Sturesson vet inte hur länge Galleri Bajs kommer att fortsätta.

– Jag får se. Jag kände att det var en kul grej, men jag visste inte om det skulle bli något alls. Nu verkar det ha trillat igång, så det får väl växa av sig själv.

Och namnet då?

– Det är mitt skämtlynne. Jag har en Buttericks-bajskorv på min toadörr istället för en wc-skylt. Så då fick det bli det namnet.

Publicerad 14 December 2018 10:02