En man i 50:årsåldern sköts ihjäl på Södra Skolgatan i centrala Malmö.

En man i 50:årsåldern sköts ihjäl på Södra Skolgatan i centrala Malmö. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Polischef: ”Mordet var ovanligt riskfyllt för allmänheten”

Tidpunkten och platsen gjorde att risken för oskyldiga offer var stor

MALMÖ. Mannen som mördades på onsdagen har av polisen beskrivits som en av Malmös mest kriminella. Enligt polisen var dådet ovanligt hänsynslöst och risken att oskyldiga skulle skadas var större än vanligt.

Av
Anders G Bergquist

– Det är ett ovanligt ärende, han hade en mycket framträdande roll och var medveten om hotbilden, det är säkert därför gärningspersonen eller -personerna valde att skjuta trots att det var väldigt mycket folk i området, säger Petra Stenkula som är chef för utredningsenheten i polisens region syd.

Hon berättar att skjutningarna som drabbat Malmö ofta ägt rum på kvällen och på platser med få vittnen. Att man valde att slå till på morgonen mitt på Möllevången visar att offret var väl skyddat och att gärningspersonerna tyckte att det var ovanligt viktigt att han skulle dö.

Fanns det risk att privatpersoner som inte var inblandade skulle träffas?

– Den risken finns alltid och är givetvis högre då det är många utomstående på platsen så det var ovanligt riskfyllt för allmänheten, men det här var fråga om en ren avrättning. De sköt inte planlöst utan bara på målsägaren, säger Petra Stenkula.

Hon berättar att polisen satt in massiva resurser efter skjutningarna och det gett resultat.

– Över 40 personer sitter frihetsberövade för mord eller mordförsök och många fler är frihetsberövade sedan vi stoppat dem på gatan och upptäckt narkotika och vapen. Om någon grips med ett vapen på sig är det automatisk häktning och minst två års fängelse, vilket gjort att många försvunnit från gatan, förklarar Petra Stenkula.

– Våldet, frihetsberövandena och uppmärksamheten från polisen gör att många har hoppat av. De som är kvar i dessa våldsamma miljöer svävar i direkt livsfara, konstaterar Petra Stenkula.

Publicerad 13 December 2018 13:55