Offret är en person som är mycket välkänd för grov kriminell brottslighet, berättar Ewa-Gun Westford vid polisen.

Offret är en person som är mycket välkänd för grov kriminell brottslighet, berättar Ewa-Gun Westford vid polisen. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Polisen rustar för hämndaktioner efter mord på grovt kriminell

Hittades nära Möllevångstorget

MALMÖ. En grovt kriminell man i 50-årsåldern sköts till döds på onsdagsmorgonen nära Möllevångstorget i Malmö. Polisen kraftsamlar efter mordet då det finns risk för hämndaktioner
– Vi har beslutat om en särskild händelse, vilket innebär att det finns möjlighet att sätta in mycket resurser under både kort och lång tid, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

Av
Marek Stefaniak

Anders G Bergquist

Larmet kom in klockan 08.27. En man med skottskador anträffades på Södra Skolgatan i närheten av Möllevångstorget. Mannen fördes med ambulans till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

– En förundersökning om mord är inledd, ingen är gripen i nuläget, säger Maya Forstenius vid polisens ledningscentral.

Enligt Sydsvenskan blev mannen skjuten i huvudet från nära håll.

Skottlossningen inträffade mitt på ljusa dagen – endast hundra meter från torghandeln på Möllevångstorget.

– Det är helt sjukt att det här händer mitt bland alla människor, säger en person som bor nära brottsplatsen.

Polisen tar det nya mordet i Malmö på stort allvar och befarar hämndaktioner. Orsaken är att den mördade inte var vem som helst i den undre världen.

– Offret är en person som är mycket välkänd för grov kriminell brottslighet, berättar polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

Så sent som 2016 hade den nu mördade mannen precis kommit ut efter avtjänat straff. Kort därpå blev han utsatt för ett mordförsök när han satt i sin bil – inte långt från var han mördades under onsdagen.

Mannens bakgrund gör att ärendet betraktas som en särskild händelse. Det innebär att det skapas en särskild organisation inom polisen som enbart jobbar med mordet. Samtidigt får Malmöpolisen möjlighet att exempelvis flytta personal från andra håll i regionen och även från hela Sverige för att sätta in åtgärder.

– Det är en ovanlig åtgärd som vi bara sätter in vid synnerligen allvarliga händelser. I det här fallet rör det sig som sagt om en person som hade en ledande roll i grov kriminalitet och det finns stor risk att det här ger ringar på vattnet, förklarar Ewa-Gun Westford.

Nyligen gick Malmöpolisen ut med att ett större antal personer sitter frihetsberövade misstänkta för inblandning i flera grova våldsbrott.

Trots detta har staden drabbats av flera explosioner och skjutningar den senaste tiden. Våldsspiralen går stick i stäv med polisens nya satsning "Sluta skjut", som ska få fler grovt kriminella att ändra sitt beteende. Myndigheten understryker dock det tar tid innan resultat uppnås:

"Vi förväntar oss ingen snabb lösning på problematiken men på sikt förväntar vi oss att satsningen ska ge resultat, att skjutningar och grovt våld bland Malmös mest våldsamma grupper ska minska", skriver polisen på sin hemsida efter onsdagens mord.

Polisen har startat en särskild händelse efter mordet.

Polisen har startat en särskild händelse efter mordet. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

En man i 50:årsåldern har skjutits ihjäl på Södra Skolgatan i centrala Malmö.

En man i 50:årsåldern har skjutits ihjäl på Södra Skolgatan i centrala Malmö. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Publicerad 12 December 2018 00:00