Stefan Löfven (S) prövas i en ny statsministeromröstning på fredag. Tidigare i höst fälldes Löfven i en riksdagsomröstning.

Stefan Löfven (S) prövas i en ny statsministeromröstning på fredag. Tidigare i höst fälldes Löfven i en riksdagsomröstning. Foto: Ritzau Scanpix/Jessica Gow

Löfven statsministerkandidat – ny omröstning på fredag

Talmannen: "Något måste ha förändrats"

SVERIGE. Det blir inget regeringsalternativ över blockgränserna. Stefan Löfven vill gå till omröstning med nuvarande sittande regering mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet. För andra gången ska förtroendet för Löfven prövas. Men talmannen Andreas Norlén (M) är inte säker på att det lyckas men väljer att föreslå S-ledaren som statsministerkandidat.

Av
Andreas Holm

– Om jag ska föra fram samma kandidat en andra gång måste något ha förändrats, säger Norlén under en presskonferens.

Diskussioner har förts med både Centerpartiet och Liberalerna, men där verkar förhandlingarna strandat då varken C eller L accepterat möjligheterna som getts av Stefan Löfven.

– Då Centern sagt nej och överenskommelsen därmed har fallit röstar vi nej till Stefan Löfven på fredag, säger Liberalernas presschef Elin Boberg till SVT.

Nu blir det på nytt dags för riksdagspartierna att avgöra frågan kring Löfven som statsminister. Efter höstens val visade politikerna sitt missnöje och röstade nej till sittande statsminister. På fredag klockan 9 avgörs det svenska politiska ödet. Faller Löfven återstår två statsministeromröstningen innan nyval måste utlysas.

– Jag hade förväntat mig att partierna tidigare under hösten varit beredda att röra sig mer. Klart att det är bekymmersamt för Sverige att det fortfarande är en låsning i frågan. Jag måste fundera väldigt noga om det här skulle drivas till en fjärde omröstning. Måste väldigt noga överväga vilken kandidat det ska vara, säger Andreas Norlén.

Publicerad 12 December 2018 09:51