Nu står julgranen grann i Svalövs centrum igen. Efter helgens förstörelse så köpte kommunen in en ny billigare rödgran. Till tredje advent ska den lysa fin.

Nu står julgranen grann i Svalövs centrum igen. Efter helgens förstörelse så köpte kommunen in en ny billigare rödgran. Till tredje advent ska den lysa fin. Foto: Jonas Lundin

Trägen vinner – nu står granen på torget igen

Ska lysa till tredje advent igen

SVALÖV. Natten mellan lördag och söndag var det någon som högg ner den åtta meter höga Kungsgranen i Svalövs centrum. Många har säkert undrat om kommunen skulle sätta upp en ny. Nu är en ny, billigare rödgran på plats.

Av
Jonas Lundin

– Vi har inte gett upp än. Vi tror att det blir jul i Svalöv också, säger Mattias Wiman, gatu- och parkchef.

Den nersågade granen var en åtta meter hög Kungsgran som kostade cirka 25 000 kronor. Den nya granen är en vanlig rödgran, som kostar cirka 8000-10 000 kronor.

Det var ingen idé att försöka ställa upp den nerhuggna Kungsgranen igen. Med tanke på att en och en halv meter ska ner i marken och julgransförstörarna hade kapat den en meter upp, så hade det inte blivit mycket kvar av granen, om man hade ställt upp den igen. Men nu står det åter en ny gran på torget i Svalöv och på torsdag sätts belysningen och annan dekoration.

– När det är tredje advent så ska den lysa och vara fin igen. Nu får vi hoppas att de låter den vara, säger Mattias Wiman.

Någon dag efter att julgranen höggs ner i Svalöv, så vandaliserades den på torget i Teckomatorp. Någon knäckte toppen på den genom att dra i en elbelysning, enligt polisen. Den granen kan dock återanvändas på samma plats.

Publicerad 11 December 2018 15:49