Vid utflyttning är det oftast städningen som Ebo har synpunkter på.

Vid utflyttning är det oftast städningen som Ebo har synpunkter på. Foto: Mostphotos.com/Arkiv

Hyresgästernas snusk kostar hundratusentals kronor: "Fick riva ut allt"

Fastighetsbolag måste sanera hela lägenheter

ESLÖV.

Hyresgäster som röker inomhus, lämnar stora hål i väggen efter platt-tv:n eller struntar i att städa. Varje år debiterar Eslövs Bostads AB (Ebo) hundratusentals kronor till hyresgäster som flyttat ut, för att återställa lägenheterna.

Ebo har runt 2 300 lägenheter i sitt bestånd, både i tätorten och ute i byarna. Förra året landade kostnaden för att återställa lägenheterna efter utflyttning på drygt 600 000 kronor, en kostnad som de aktuella hyresgästerna blev debiterade. Totalt blev det anmärkning vid 95 slutbesiktningar, antingen på städningen eller på skador som hyresgästen orsakat.

Under förra året var det flera stora renoveringar, bland annat för 86 858 kronor vid ett tillfälle och för 60 019 kronor vid ett annat.

– När det handlar om så stora siffror är det en helrenovering av lägenheten med byte av golv, dörrar, vitvaror – rubbet. Det förekommer att vi måste sanera hela lägenheten, säger Niklas Helgesson, fastighetschef på Ebo.

Kundvärden Maria Andersson är en av dem som gör slutbesiktningarna hos Ebo. Hon har sett det mesta.

– Det kan vara hål i dörrar, mattor med stora hål eller fuktskador i parketten efter husdjur som kissat. Det har till och med hänt att hyresgästen bara lämnat lägenheten utan att ta med sina saker. Det kan se riktigt tråkigt ut ibland, berättar hon.

Hyresgäster som röker inomhus innebär ofta att lägenheten måste totalrenoveras. Hyresvärden kan inte hindra hyresgästen från att röka i sin lägenhet, däremot kan man bli betalningsskyldig för renoveringen när man flyttar.

– Att röka inomhus är det värsta man kan göra mot lägenheten. Jag har varit med om fall där vi fick riva ut allt i lägenheten. Efter några års rökning gulnar vitvarorna till exempel och måste bytas ut, säger Maria Andersson.

Gulnade väggar måste också spärrmålas för att få bort nikotindoften.

Det har till och med hänt att hyresgästen bara lämnat lägenheten utan att ta med sina saker

Oftast handlar det dock om bristfällig städning. Maria Andersson säger att det snarare är regel än undantag att det blir backning på städningen. Ofta får hyresgästen möjlighet att åtgärda det själv, men ibland får man ta in en städfirma. För att undvika trista städfakturor vid flytt har hon några tips:

– Det är lätt att glömma bort att damma väggarna och rengöra badrumsväggarna. Golvbrunnen i badrummet glöms också ofta bort, liksom lådorna och filtret i fläkten i köket. Att dra ut spisen och rengöra bakom är det också många som missar. Ha gärna kvar lite städprylar vid slutbesiktningen om det är något som kan fixas direkt.

Hittills i år har Ebo debiterat utflyttade hyresgäster 365 733 kronor, alltså betydligt mindre pengar än förra året.

– Det beror nog på att vi har haft ovanligt få utflyttningar i år, säger Niklas Helgesson.

Niklas Helgesson tipsar om att läsa den broschyr med städtips som Ebo lämnar ut vid utflyttning. I den finns en checklista där det står tydligt vad man som hyresgäst ska göra inför flytten. Han poängterar dock att de flesta utflyttningarna går utan problem.

– Är man osäker så kontakta en kundvärd, till exempel om man ska sätta upp en stor tv. Och om man ska laga något så måste det vara fackmannamässigt gjort annars kan det medföra kostnader när man flyttar, säger han.

1,3 miljoner på tre år

Så mycket kostar det att återställa lägenheterna:

2018: 365 733 kronor, 54 tillfällen (jan–nov).

2017: 611 632 kronor, 95 tillfällen.

2016: 330 558 kronor, 95 tillfällen.

Totalt: 1,3 miljoner kronor.

Källa: Eslövs Bostads AB.

Publicerad 11 December 2018 00:00