Hugo Nilsson och Erika Hatje från Malenagymnasiet serverar på årets Nobelbankett

Hugo Nilsson och Erika Hatje från Malenagymnasiet serverar på årets Nobelbankett Foto. Privat

Hugo och Erika fick servera på festernas fest

"Hon verkade jättetrevlig"

SJÖBO/STOCKHOLM. Två gymnasieelever från Sjöbo visade upp sina yrkeskunskaper inför världens skarpaste hjärnor. Hugo Nilsson och Erika Hatje från Sjöbo serverade på årets Nobelbankett.

Av
Jon W Loman

Nobelveckan är något av det pampigaste och mest symboltyngda spektaklet Sverige har att bjuda på. Den med tillräckligt skarp syn eller högupplöst Tv-apparat kunde kanske skönja de två elever från Malenagymnasiet som kryssade fram mellan borden på festernas fest.

Hugo Nilsson går sista året på Hotellinjen på Malenagymnasiet fick äran att servera i mitten på honnörsbordet, mitt bland pristagare och kungligheter.

– Jag fick servera hon i den stora klänningen, Sara Danius, hon verkade jättetrevlig, säger Hugo Nilsson.

Trots att han fick sena passet och slutade först vid tvåtiden i natt så vet han tidigt på tisdagsmorgonen att han lyckats synas i Tv-rutan.

– Man kan se mig när jag häller upp vatten och och när vi gick ner för trappan med desserterna, säger han.

Studiekamraten Erika Hatje, som även hon serverade professorer vid banketten beskriver kvällen som lyckad och att de redan blivit välkomnade att göra om det nästa år.

– Jag är så nöjd, det har varit så bra organisation, så bra stämning och en häftig gemenskap. Vi har fått använda alla yrkeskunskaper vi lärt oss, säger hon.

När det gäller maten var det ingen av de två som råkade spilla eller tappa selleri på någon professor.

– Vi hörde att det var någon som tappat mat på en professor, ryktet gick snabbt. Det var det var skönt att huvudrätten var grönsaksbaserad så att fatet inte vägde mer än vad det gjorde, säger Erika Hatje.

Att de två eleverna fanns på plats i Blå Hallen beror på deras lärare Marie Kristiansson Bchara. Hon skrev ett mejl och undrade om hennes elever i årskurs tre på Malenagymnasiets Hotell och turismprogram kunde hjälpa till med serveringen vid året bankett.

Hugo Nilsson och Erika Hatje i Blå Hallen.

Hugo Nilsson och Erika Hatje i Blå Hallen. Foto. Privat

– Jag har så duktiga elever och jag vill hjälpa genom att öppna så mycket dörrar som möjligt för dem, säger Marie Kristiansson Bchara, lärare och programansvarig för Hotell och turismprogrammet på Malenagymnasiet i Sjöbo.

"Det är stora tunga fat det handlar om."

Från Nobelbankettens sida nappade man på förslaget, så mitten av november så fick eleverna Erika Hatje och Hugo Nilsson åka till Stockholm för att visa upp sina kunskaper på plats. De fick visa att de behärskade konsten att servera från silverfat och att de trots de tunga faten obehindrat kunde rörde sig i trapporna mellan Gyllene salen och Blå hallen.

– De ville väl bara kolla att de höll den nivån jag hade utlovat och det gjorde de. Det är stora tunga fat det handlar om. Men servering från fat har de ju lärt sig här på gymnasieutbildningen, säger Marie Kristiansson Bchara.

Vi ett besök i Blå Hallen fick Hugo Nilsson och Erika Hatje visa upp sina yrkeskunskaper.

Vi ett besök i Blå Hallen fick Hugo Nilsson och Erika Hatje visa upp sina yrkeskunskaper. Foto. Privat

– Det är bra marknadsföring för vårt program och våra elever. Det är redan företag som hört av sig och erbjudit eleverna jobb, säger Marie Kristiansson Bchara.

Publicerad 11 December 2018 11:50