Kyrkans akademikerförbund kräver också att en extern konsult tas in som utreder situationen i Skanör - Falsterbo församling.

Kyrkans akademikerförbund kräver också att en extern konsult tas in som utreder situationen i Skanör - Falsterbo församling. Foto: mostphotos.com

Konflikt i församling – staten uppmanas att ingripa

Skanör-Falsterbo församling anmäld till Arbetsmiljöverket igen

SKANÖR FALSTERBO. Nedlåtande och förminskande uttalanden om personalen och direkt inblandning från kyrkorådet i den dagliga verksamheten, är några av de problem i arbetsmiljön som de anställda i Skanör-Falsterbo församling uppger att de upplever. Nu har Kyrkans akademikerförbund begärt att Arbetsmiljöverket ingriper på grund av uppgifterna om att kyrkorådet lägger sig i det dagliga arbetet på ett trakasserande sätt.

Skanör-Falsterbo församling har under en lång tid haft problem med arbetsmiljön, främst när det gäller den organisatoriska och psykosociala arbetsmiljön. I september 2013 fick församlingen ett vite att betala eftersom kyrkorådet inte hade följt Arbetsmiljöverkets förelägganden fullt ut.

Även Lunds stift har nyligen utrett arbetsmiljön i församlingen och konstaterar att man misslyckats att upprätta ett samarbete mellan parterna. Nu finns det beslut om att undersöka om församlingen ska upphävas som en självständig enhet. I utredningen uppges att kyrkoherden, den nionde sedan 2007, erbjudits av kyrkorådet att bli utköpt.

Publicerad 06 December 2018 13:30