Mattias Svegin, vd på Tågerups Trädgård som tar fram 525 000 julstjärnor per säsong.

Mattias Svegin, vd på Tågerups Trädgård som tar fram 525 000 julstjärnor per säsong. Foto: Per Eeg-Olofsson

Här börjar man tänka på julen redan under sommaren

På Tågerup odlas över en halv miljon julstjärnor per säsong

LANDSKRONA. Julen är inte bara en mörkgrön högtid, den är röd också. I många fönster och på många bord står julstjärnor, denna klassiska julblomma. Vi besökte Tågerups Trädgård, där en stor del av landets julstjärnor ser dagens ljus.

Av
Jonas Lundin

Strax utanför Häljarp, på ett näs mellan Braån och Saxån ligger Tågerups Trädgård, väl synligt för den tågburne, kanske inte lika iögonfallande från vägen. I företagets växthus här, och i Sunnanå i Malmö, odlar de 525 000 julstjärnor per säsong, rosa, röda och vita.

– Med dagens leverans så har vi sålt hälften av den totala volymen, säger vd Mattias Svegin när Lokaltidningen träffar honom en av dagarna före den första advent.

Familjeföretaget är en av Sveriges största producenter av julstjärnor och har flera stora kunder över hela landet.

– Pappa startade det 1971. 2006 så tog jag och min fru Annika över det. Jag började jobba här när jag var tio år gammal, men på riktigt 1996, tror jag det var, säger Mattias Svegin.

Tänk på att vattna julstjärnan underifrån.

Tänk på att vattna julstjärnan underifrån.

Han tar upp en julstjärna från det klarröda havet bakom sig. I solskenet ser det ut som att vissa blad är rödare än andra.

– Denna kommer som stickling, mellan vecka 24 och 28. Då rotar vi den i en liten torvkruka. Där står den i fyra veckor. Sedan planterar vi den i den här krukan. Det börjar vi med i juli månad, säger Mattias Svegin.

Att tänka på för den som köper en julstjärna är att hålla den i jämnt klimat, och absolut inte i drag.

– Det är regelbunden och sparsam vattning som gäller. Den får inte torka, så den börjar sloka. Och så vattnar man dem underifrån. Om den står i en ytterkruka så är det bättre att lyfta upp den och vattna underifrån, säger Mattias Svegin.

Om man vill få julstjärnan att övervintra så är det viktigt med en jämn fuktighet.

– När den blir ljusare ute och dagarna blir längre, så försvinner de röda bladen, för de är inte blommor utan blad. Då kommer nya gröna blad och inte förrän nästa vinter får den färg igen. Julstjärnan är en kortdagsväxt. Det innebär att den inte får ha för lång dagslängd. Då blommar den inte, säger Mattias Svegin och viker upp ett par röda blad och visar blomman däremellan.

Han leder oss vidare i gångarna och tar oss till ett annat växthus. Här är det vitt som dominerar och här är det också lite varmare.

De vita julstjärnorna har det lite varmare än de röda för att de ska bli så krämfärgat vita som möjligt.

De vita julstjärnorna har det lite varmare än de röda för att de ska bli så krämfärgat vita som möjligt. Foto: Per Eeg-Olofsson

– De vita julstjärnorna vill ha lite varmare temperatur. Då blir de vitare. De sista veckorna har vi haft 15-16 grader till våra röda julstjärnor, men här har det legat på 19-20 grader, säger Mattias Svegin.

Mer än hälften av företagets omsättning sker på våren, med vårblommor som säljs då. Men juletiden kommer som god tvåa. Under andra delar av året odlar de bland annat vårled, begonia, krysantemum, petunia, lobelia, snöflinga och pelagoner. Julstjärnorna står för runt 15 procent av den totala produktionen.

Julstjärna

Är en art i familjen törelväxter och förekommer naturligt, exempelvis i Mexiko.

I vilt tillstånd är julstjärnan en buske som kan bli flera meter hög.

Pulcherrima i det latinska artnamnet Euphorbia pulcherrima betyder vackrast eller mycket vacker.

Enligt aztekernas tro fick den sin karaktäristiska röda färg när en gudinnas blod droppade ner på dess blad. Rött var aztekernas heliga färg och julstjärnan symboliserade renhet.

I Mexiko kallas julstjärnan Flores de la Noche Buena – Den heliga nattens blommor.

I slutet av 1820-talet introducerade Joel Roberts Poinsett växten i USA och därifrån kom den senare till Europa.

Alla julstjärnor är inte röda, utan det finns även vita, rosa, aprikosfärgade och marmorerade varianter.

Publicerad 05 December 2018 09:58