Hasse Andersson pratar diabetes i dag.

Hasse Andersson pratar diabetes i dag. Arkivfoto: Ida Asplund Ådahl

Prata diabetes med Hasse Andersson i dag

"Jag hoppas att det kommer många ungar"

HELSINGBORG. På lördag den 17 november kommer Hasse Andersson till Väla köpcenter. Inte för att sjunga ”Guld och gröna skogar” utan för att medverka i ”Tillsammans mot diabetes”-dagen. Men han har med sig idolkort ifall hans unga fans dyker upp.

Av
Mattias Grenholm

Hasse Andersson har levt med diabetes typ 2 sedan 90-talet och sedan ett par år är han ambassadör för stiftelsen Forget som arbetar för att informera om olika sjukdomar, som diabetes.

PÅ LÖRDAG DEN 17 november klockan 13-15 hålls en informationsdag på Väla där forskare och vårdpersonal pratar om sjukdomen och hur det är att leva med den. Så även den folkkäre artisten Hasse Andersson.

– Jag ska berätta om hur det är att leva med diabetes men jag har även med mig idolkort för signering så jag hoppas att det kommer många ungar, säger Hasse Andersson.

DIABETES LIGGER I SLÄKTEN, säger han, men att han fick det har också påverkats något av hans sätt att leva.

– Jag har varit överviktig i hela mitt liv och har väl unnat mig en del gott att äta. När man är på turné kan det vara jobbigt att hålla koll på vad man sätter i sig – det blir inte alltid regelbundna måltider utan kanske snabbmat i korvkiosken eller en macka sent på kvällen.

ANNARS TYCKER Hasse Andersson att det inte är något större bekymmer med att hålla sjukdomen i schack. Han tar insulin en gång om dagen och försöker röra på sig regelbundet.

– Vi har ett hus i Florida och när vi är där så promenerar vi väldigt mycket. Just nu blir det inte så mycket för jag har ett brutet revben… jag gick ut i trädgården när det hade kommit en gnutta snö, halkade och… jag har otur ibland, säger han och tillägger att han snart ska operera nacken där nerverna har tagit skada av gitarrbandet.

PÅ LÖRDAG HAR HAN INTE med sig gitarren för någon sång blir det inte. Förutom att berätta om sitt liv som diabetiker ska han signera sin nya bok ”Hasses trädgård” och som sagt idolkort.

Under ”Tillsammans mot diabetes”-dagen medverkar även forskaren Albert Salehi som berättar om den senaste diabetesforskningen, och fotografen Bertil Hagberg signerar sin bok ”Bondens konst – jordens poesi”. Besökare kan även göra enkla test för att se om man ligger i riskzonen för diabetes.

Bakom arrangemanget står Barndiabetesfonden, Nordvästra Skånes diabetesförening samt stiftelsen Forget diabetes.

Publicerad 17 November 2018 09:54