Det var under lördagen som flickorna drabbade samman med ett killgäng vid torget i Hörby.

Det var under lördagen som flickorna drabbade samman med ett killgäng vid torget i Hörby. Foto. Mostphotos.com

Tonårsflickor beskjutna med fyrverkerier: "Kunde bara tänka på att ta oss därifrån"

Rubriceras som ofredande

HÖRBY. Fyra tonårsflickor blev under helgen beskjutna med fyrverkerier i centrala Hörby. Pjäserna, som ska ha riktats mot flickorna, avfyrades av ett killgäng.
– Det enda vi kunde tänka på var att komma därifrån så fort som möjligt, berättar en 13-årig flicka.

Det var under den gångna helgen som de fyra flickorna stötte samman med ett killgäng vid torget i Hörby. De började tjafsa med varandra, varpå en av killarna började jaga flickorna.

– När vi kom upp bakom kyrkan såg vi hur flera killar samlades och tände på fyrverkerier. En del av dem sköt de rakt upp, men sedan började de kasta dem mot oss, berättar 13-åringen.

När fler killar anslöt bestämde sig tjejerna för att springa därifrån.

– Vi visste inte om det var på skämt eller allvar, men vi upplevde det som ett hot. Vid Ica träffade vi på en man som sett vad som skett. Han stannade kvar med oss tills vi fått tag på våra föräldrar.

Enligt kommunpolis Malin Sjöblom har flera anmälningar gällande händelsen inkommit till polisen.

– Det rubriceras som ofredande och framkallande av fara för annan. Vi har tre olika ärenden där det finns namngivna misstänkta. En förundersökning är inledd och förhör kommer att hållas.

Hon berättar att den gångna helgen varit stökig och att flera samtal inkommit till polisens ledningscentral gällande just fyrverkerier.

– De första samtalen kom från folk som hört skjutandet och kände sig oroliga, men sedan fick vi även in uppgifter om att pjäser kastats mot folk, som i fallet med flickorna.

I samband med händelsen kallades polis till torget i Hörby och en del beslag av fyrverkerier kunde göras.

– Vi har sett det här under en tid, men det eskalerade under helgen. Vi ser gärna att vårdnadshavarna pratar med sina ungdomar om det här och även ser till att de inte får tag på fyrverkeripjäser. Det kan få oerhört allvarliga konsekvenser om det skulle träffa någon, säger Malin Sjöblom.

Publicerad 16 November 2018 12:02