Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Ritzau Scanpix/Erik Refner

Barn fick inte träffa sin mor i åtta månader – socialnämnden kritiseras

Ignorerade tingsrättens beslut

MALMÖ. Arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö ignorerade tingsrättens beslut. Följden blev att ett barn i tioårsåldern inte fick umgås med sin mor på åtta månader. Nu riktar Justitieombudsmannen (JO) kritik.

Domstolen bestämde att flickan skulle ha rätt till umgänge med sin mor i närvaro av så kallat umgängesstöd. Tingsrätten var tydlig med att kommunens ungdomsverksamhet inte var en lämplig plats eftersom verksamheten inte ansågs tillgodose barnets behov av stöd. Vidare hade det omöjliggjort för barnet att bekanta sig med sin mors hemmiljö.

Trots detta föreslog arbetsmarknads- och socialnämnden den kommunala lokalen som mötesplats. Nämnden dröjde dessutom med att utse en person till umgängesstöd.

”JO konstaterar att nämndens underlåtenhet att verkställa beslutet om umgängesstöd i praktiken ledde till att barnet under åtta månader gick miste om det umgänge med sin mor som hon hade rätt till enligt tingsrättens dom. JO kritiserar nämnden för den bristande handläggningen”, står det att läsa.

Publicerad 16 November 2018 13:48