Birgitta tillsammans med barnbarnen Dixie, Elton och Sigge.

Birgitta tillsammans med barnbarnen Dixie, Elton och Sigge. Foto. Privat

Birgittas tid är knapp – behöver nya stamceller för att överleva

Vill få chans att se barnbarnen växa upp

RYDEBÄCK. 53-åriga Birgitta Persson är nybliven mormor till två små tvillingpojkar. För dem och sina två andra barnbarn har hon stora planer. Men om ingen matchande stamcellsdonator dyker upp inom kort är chansen att hon får se dem växa upp liten.
– Jag börjar förstå att jag kanske inte kommer vara med så länge till. Men det finns så mycket jag vill vara med om, julfiranden, födelsedagar och dop. Jag har inte tid att vara sjuk, säger hon.

Efter snart två år av intensiva behandlingar med cellgifter och strålning ställs Birgittas hopp nu till en stamcellstransplantation. Men för att det ska bli möjligt krävs en donator som matchar Birgittas HLA-typ och någon sådan har man ännu inte hittat.

– Jag går och väntar med förhoppning blandad med fasa. Jag vill att brevet ska komma för att vi ska kunna inleda behandlingen, men samtidigt är jag livrädd för vad det kommer stå när det väl kommer, säger Birgitta.

Birgitta diagnostiserades med lymfomcancer i december 2016. Hon hade under en tid haft svårt att svälja. Det visade sig att en körtel vuxit i halsen och bildat en stor knöl som satt och tyckte på matstrupen.

Sedan januari 2017 har hon behandlats i flera omgångar med cellgifter och strålning. Hon har även genomgått en stamcellstransplantation med sina egna celler, men utan resultat.

– Så det enda som nu finns kvar är att få någon annans celler och hoppas på det bästa, säger hon.

Nyligen fick Birgitta besked om att hennes syster som var den tilltänkta stamcellsdonatorn bara matchade hennes celler till 50 procent. Då ingen annan anhörig är möjlig som donator, har man nu börjat leta i det nationella Tobiasregistret.

Registret omfattar tiotusentals potentiella givare av blodstamceller, men det är ändå svårt att hitta en match. För att en transplantation ska bli möjlig krävs nämligen att givare och mottagare har exakt samma HLA-typ, vilket innebär att man har samma sorts markörer på cellerna så att kroppen inte stöter bort dem.

Problemet att det finns flera miljoner olika HLA-typer. Därför krävs det att många är beredda att ställa upp och registrera sig. Ju fler potentiella givare som finns att välja på, desto större chans att hitta en som passar.

– Man riskerar ingenting genom att anmäla sig och skulle man sedan känna att man inte vill donera är det ok att säga nej. Skulle man å andra sidan matcha någon som behöver stamceller och svara ja till en donation har man chansen att rädda en annan människas liv, säger Birgitta.

Att anmäla sig till Tobiasregistret är enkelt. Man anmäler sig på deras sida och följer sedan instruktionerna.

En stamcellstransplantation är ett krävande och riskfyllt ingrepp för den som ska ta emot, men för den som ger rör det sig om ett mindre ingrepp med små risker.

"Proceduren som används är vanlig och används ofta på svenska sjukhus och riskerna är små" skriver Tobiasregistret på sin hemsida.

Birgitta vädjar nu till alla som kan bli givare att gå in och registrera sig.

– Även om de inte kan rädda mig kan de kanske rädda någon annan, säger hon.

Publicerad 15 November 2018 00:00