Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) i plenisalen inför statsministeromröstningen i riksdagen.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) i plenisalen inför statsministeromröstningen i riksdagen. Foto: Ritzau Scanpix/Pontus Lundahl

Ulf Kristersson bortröstad som statsministerkandidat

SD:s stöd räckte inte

SVERIGE. Ulf Kristersson får inte bli Sveriges nästa statsminsiter. Det står klart efter onsdagens omröstning i Riksdagen.
– Kammaren har förkastat förslaget att rösta fram Ulf Kristersson till statsminister, säger talmannen Andreas Norlén (M).

Kristersson ställde upp som statministerkandidat för en regering betående av Moderaterna och Kristdemokraterna. Konstellationen fick stöd av Sverigedemokraterna som ser stora möjlifgheter att få igenom sin poltik med hjälp av M och KD. Men det räckte inte.

Sammanlagt 154 ledamöter röstade ja till förslaget, medan 195 tryckte på nej-knappen.

Onsdagens omröstning är även ett historiskt nederlag för alliansen eftersom både Centern och Liberalerna röstade nej.

– Det är en tung dag för alliansen i dag också, vi kunde ha bildat en ny regering i dag och läst upp en ny regeringsförklaring i morgon men det kommer vi inte göra, säger Ulf Kristersson till Aftonbladet

Annie Lööf å sin sida är tydlig med att hon inte vill vara beroende av Jimmie Åkessons socialkonservativa parti för att få igenom sin poltik.

– Det är första gången sedan Alliansen bildades som två partier väljer att bilda regering på egen hand trots att två andra motsätter sig detta. Det är klart att det är sorgligt att man väljer att gå fram med en mindre moderatledd regering som kräver SD:s aktiva stöd, sa Annie Lööf i kammaren.

Samtidigt hoppas både Annie Lööf och Jan Björklund fortfarande på en Alliansregering – men utan SD:s stöd.

Härnäst ska talmannen bestämma hur han vill gå vidare i försöken att bilda en regering. Alternativen är att en av partiledarna får ett nytt sonderingsuppdrag eller att en ny statsminsiterkandidat föreslås. Anderas Norlén väntas lämna besked i frågan på torsdagen.

Publicerad 14 November 2018 00:00