Kvinnan använde pengar som inte var hennes för att betala av en skuld hos Kronofogden.

Kvinnan använde pengar som inte var hennes för att betala av en skuld hos Kronofogden. Foto: Mostphotos.com

Fick två miljoner av misstag på kontot – betalade av skuld

Trodde att bekant gjort överföringen

STAFFANSTORP. Kvinnan i Staffanstorp upptäckte hur någon av misstag överfört nästan två miljoner kronor till hennes konto. I stället för att betala tillbaka förde hon över pengarna till sin dotter – som i sin tur betalade av moderns skuld hos Kronofogden. Nu frias båda från grovt penningtvättsbrott. Men mamman fälls för olovligt förfogande.

Banken skulle överföra 1 960 000 kronor till en byggfirma. Men något gick snett och pengarna hamnade i stället på Staffanstorpskvinnans konto. I förhör uppger kvinnan att hon trodde att pengarna kom från en bekant, som sagt sig vara intresserad av att köpa hennes fastighet.

Eftersom kvinnan hade en stor skuld kom pengarna som en skänk från ovan. Hon förde över pengarna till sin dotter, som i sin tur satte in dem på Kronofogdens konto.

När transaktionen upptäcktes valde åklagaren att åtala både mor och dotter för grovt penningtvättsbrott.

Dottern frias helt eftersom hon enligt domstolen inte visste var pengarna kom ifrån.

"Det ter sig långsökt att den som medverkar till att en gäldenär betalar en skuld till Kronofogdemyndigheten skulle ana att hon medverkar till en felaktig betalning och till ett brott", skriver tingsrätten i domen.

När det gäller mamman anser domstolen att hon borde ha förstått att pengarna inte var hennes. Förklaringen att en bekant satt in pengarna betraktas som en efterhandskonstruktion.

För att någon ska dömas för penningtvättsbrott krävs emellertid att pengarna kommer från brottslig verksamhet. Eftersom pengarna i det här fallet kommer från en bank friar rätten mamman från åtalspunkten grovt penningtvättsbrott. Hon döms däremot för olovligt förfogande eftersom hon borde ha förstått att pengarna inte var hennes.

Straffvärdet uppgår till ett års fängelse, men på grund av kvinnans sviktande hälsa nöjer sig tingsrätten med en villkorlig dom och dagsböter på totalt 7 500 kronor.

Två av nämndemännen är skiljaktiga och anser att kvinnan bör dömas till fängelse.

Publicerad 12 November 2018 10:47