Dick Johansson misshandlades av en okänd gärningsperson efter en smärre trafikincident. Sedan händelsen bär han överfallssprej.

Dick Johansson misshandlades av en okänd gärningsperson efter en smärre trafikincident. Sedan händelsen bär han överfallssprej. "Man vet aldrig vad som kan hända", säger han. Foto: Privat

Dick slets ur bilen och misshandlades – kritisk mot polisens agerande

"Jag blev inte ens kallad till förhör"

HELSINGBORG.

Dick Johansson fick bromsa in för att väja för en buss. Det räckte för att tre personer i bilen efter honom skulle följa efter, slita ut honom ur bilen och misshandla honom. Men polisen påbörjade aldrig något förundersökning.
– Det svenska rättssamhället är skrämmande, säger han.

Det var i april 2016 som Dick Johansson körde på Södergatan i Helsingborg. När han fick möte försökte tre personer i en Audi bakom honom köra om, varpå han bromsade in lite för att markera möte. Det räckte för att han kort senare skulle överumplas på Hantverkargatan där bakomvarande Audi stannade honom. En av de tre personerna gick fram till Dicks bil, drog ut honom och misshandlade honom med slag mot huvudet.

– Jag vågade inte självförsvar. Man vet aldrig om personer kan ha vapen på sig eller liknande, säger Dick Johansson.

Han fick sår i ansiktet och gärningspersonerna flydde från platsen. Han bedömer att det tog 20-30 minuter innan polis anlände till platsen och tog emot anmälan.

Dick Johansson behövde inte uppsöka sjukhus för skadorna, men händelsen för drygt två år sedan skakade om hans tillvaro både privat och i vardagen som yrkeschaufför.

– Jag har skaffat mig överfallssprej, det är i alla fall en liten trygghet. Jag har jobbat i transportbranschen sedan 1979 och på senare år är det inte säkert längre att stå parkerad på kvällar och nätter, säger han.

Så sent som den 30 oktober i år inträffade en liknande incident på Filbornavägen i Helsingborg där en man, efter en mindre trafikincident, stoppades av en skåpbil och misshandlades av två för honom okända gärningspersoner.

– Man vet inte vad som kan hända i trafiken idag, säger Dick Johansson.

Han är kritisk till polisens agerande, men framförallt rättssystemet.

– Jag vet att det saknas resurser för poliserna. Men det svenska rättssamhället är skrämmande hur det fungerar idag. Polisen tog min anmälan på plats, men efter det blev jag inte ens kallad till förhör.

Genom ett vittne fick han ett foto på Audins registreringsnummer och kunde själv söka fram ägare och även bilder via Facebook på personen som misshandlade honom som han försedde polisen med.

– Ändå fick jag beslut om att polisen inte skulle inleda någon förundersökning med motiveringen att det inte går att bevisa vem som gjort sig skyldig till brottet. Det kändes lite som ett hån, säger Dick Johansson.

Han kommer att fortsätta ha med sig överfallssprej ut, men han önskar se fler övervakningskameror på offentliga platser för att stävja brott.

– Kan inte polisen vara på plats så kanske kameror kan vara det och förhoppningsvis minska riskerna till att sådant här otrevligt händer, säger han.

Lokaltidningen har sökt polisen för en kommentar men utan framgång.

Direktavskrivna brott

Direktavskrivna brott är handlagda brott för vilka beslut om brottet har fattats under redovisningsåret, utan att en utredning har inletts.

År 2017 handlades 1 520 000 anmälda brott, en ökning om 27 600 brott från 2016. För 51 procent av de handlagda brotten 2017 hade en utredning bedrivits, medan de övriga handlagda brotten (49 %) direktavskrevs. Jämfört med 2016 har andelen utredda brott ökat och andelen direktavskrivna brott minskat med 3 procentenheter vardera.

Den vanligaste anledningen till direktavskrivning av brott var att spaningsuppslag saknades.

Källa: Brå

Publicerad 11 November 2018 00:00