Andrea Kleiman, Lenard J Jackson och Daniela Hilton från Up with people är snart i Helsingborg med 100 ungdomar.

Andrea Kleiman, Lenard J Jackson och Daniela Hilton från Up with people är snart i Helsingborg med 100 ungdomar. Foto: Mattias Grenholm

Up with people showar med budskap i Helsingborg

100 ungdomar söker värdfamiljer för att kunna mötas över kulturgränser

HELSINGBORG.

Den 19-26 november kommer organisationen Up with people till Helsingborg för en stor musikshow i GA-hallen. Deras idé är att genom möten skapa förståelse för olika kulturer och de omkring 100 deltagande ungdomarna brukar bo hemma hos lokala familjer på sina stopp på världsturnén. Nu söker de värdfamiljer i Helsingborg.

Av
Mattias Grenholm

Ungdomsorganisationen Up with people startade 1965 i USA och är en religiöst och politiskt obunden rörelse vars grundidé är att genom personliga möten skapa förståelse för olika kulturer. Varje år reser de runt världen med en musikföreställning och söker samtidigt deltagare.

Cirka 100 ungdomar från ett 20-tal länder har i år turnerat i Mexiko och flera europeiska länder, och i november är det Sveriges tur med stopp i Jönköping, Stockholm och Helsingborg.

– Vårt mål är att bygga broar av fred, hopp och förståelse för varandras kulturer. Vi lär oss om länderna vi besöker och sprider samtidigt information om våra egna kulturer, säger Andrea Kleiman, som är född och uppvuxen i Mexiko men nu bor i Panama.

Hon har varit med i musikshowen under en tidigare turné men jobbar nu i den förberedande organisationen. Hennes kollega Lenard J Jackson från USA gör både och, och ska uppträda i Helsingborg med sång och dans från både Amerika och Afrika. Och som Batman.

– Ja, vi gör ett inslag med superhjältar, haha! Annars är det musik från alla deltagares länder, även svenska låtar från Melodifestivalen.

Han betonar att det är både roligt och ansträngande att resa så mycket – och att sprida organisationens budskap genom det egna exemplet.

– Det är en känslomässig bergochdalbana. Men samtidigt – om jag inte trodde på kraften i personliga möten skulle jag aldrig sjunga om den, säger han.

Lokaltidningen träffar de två tillsammans med mexikanskan Daniela Hilton när de är i Helsingborg några veckor innan hela turnésällskapet kommer. De förbereder bland annat så att det finns värdfamiljer till alla 100 ungdomar – en viktig del i upplägget för ökad förståelse mellan kulturerna.

– Vi vill gärna att Helsingborgare öppnar sina hem för våra unga. Det handlar om en vecka, där de mestadels kommer att volontärarbeta och delta i workshops men har behov av en säng, samt frukost och kvällsmål, säger Daniela Hilton.

Cirka 100 ungdomar kommer till Helsingborg 19-26 november för att knyta kontakter, volontärarbeta och arrangera workshops. Den som vill vara värdfamilj kontakta Up with people på Facebook eller genom Andrea Kleiman på 0793-357037

Publicerad 10 November 2018 06:30